А ми вам на те все скажемо, що до жовтня ще 10 разів можна підвищити, 20 разів знизити і 30 разів скасувати всі ті підвищення разом із знижками! Тим паче, якщо взяти до уваги, що відповідальних і охочих покерувати й погратися з тарифами, а потім прокоментувати всю ту вакханалію хоч відбавляй! Міненерго, з одного боку, НКРЕКП — з другого. «Мінрозгром» (Міністерство розвитку громад та територій України), якщо треба, долучиться, АМКУ вивчить питання і дасть свої рекомендації.

Не сидіти ж, справді, склавши руки! У нас же ринок! Конкурентний! З одного боку — постачальник, з другого — споживач. А посередині — чиновник, який чомусь забуває, що мусив би насамперед обстоювати права й інтереси споживача. Його чомусь весь час заносить на протилежний бік. От і підігрує сильнішому.

Нагадаємо: нещодавно в уряді заявили про розробку механізмів перегляду тарифів на електроенергію і неминуче вирівнювання вартості для населення і промисловості. Потім, здається, в липні Кабінет Міністрів попередив про намір збільшити вартість електроенергії майже вдвічі.

Аж ось колишній міністр енергетики Ольга Буславець повідомляє, що Кабінет Міністрів має намір знизити вартість електроенергії для населення на 14,3% до 1,44 грн/кВт-год з 1 жовтня. Далі екс-міністр довго і плутано пояснює, що буде, коли…

А нам з усіх тих пояснень про «варіант переходу від товарного ПСО до товарно-фінансового ПСО, яке в разі прийняття почне діяти з 1 жовтня…» мабуть, треба затямити одне: якщо вірити екс-міністру, то населення України споживає лише 30% виробленого струму. Решта йде на промисловість і на комунальні підприємства. І що раніше низькі ціни на струм для приватних споживачів компенсувалися високими цінами для промисловості. Тому є побоювання, що і зараз із падінням цін для населення тарифи для промисловості можуть додатково зрости.

Тим часом, на думку експертів, зниження тарифів на електроенергію може спричинити кризу в енергосистемі України, оскільки його розраховують провести за рахунок коштів на ремонт і модернізацію електромереж. Зокрема, міністр палива та енергетики України в 2005—2006 рр. Іван Плачков пояснив, що відмова від модернізації і ремонту електромереж знизить надійність електропостачання, в результаті чого почнуться аварійні відключення.

Як пояснив економіст Борис Кушнірук, з пониженням вартості електроенергії склалася абсурдна ситуація, оскільки менше платитимуть і незаможні, і заможні українці. «Більш дешевими послугами скористуються як бідні… так і заможні… У цифрах це означає зменшення платіжки на 20—30 грн в місяць…»

А якщо взяти до уваги, що майже 80% домогосподарств в Україні споживає в середньому до 250 кВт на місяць, то новина про те символічне зниження тарифу хоч і приємна для більшості споживачів, однак 20—30 гривень аж ніяк не зробить погоди ні в добробуті споживачів, ні в економічному стані енергетичної галузі.

Залишається погодитися з думкою політолога Кирила Сазонова, що рішення уряду є маніпулятивним і популістським, оскільки діятиме тимчасово. Зниження становитиме всього 24 копійки, а точних даних, за рахунок чого буде знижена вартість, так і не надано. «Немає розуміння…» — підкреслив політолог.