Хто саме має таке право та як ним скористатися, роз’яснено на офіційному сайті освітнього омбудсмена України.

Цікаво, що претендувати на знижку можуть навіть батьки дошкільнят. Здобувач освіти, який навчається в українському закладі дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти на контрактній формі навчання, або член його сім’ї першого ступеня споріднення має право на певну компенсацію вартості освітніх послуг, тобто податкову знижку на навчання, якщо він сплачував кошти на користь цих закладів. Це передбачено статтею 166 Податкового кодексу України.

Для отримання компенсації визначено низку умов. Зокрема, заклад освіти повинен бути юридичною особою і мати ліцензію на провадження освітньої діяльності, спрямованої на організацію, забезпечення та реалізацію освітнього процесу у формальній та/або неформальній освіті. Заклад має надавати освітню послугу — комплекс визначених законодавством, освітньою програмою та/або договором дій, що мають визначену вартість та спрямовані на досягнення здобувачем освіти очікуваних результатів навчання.

Йдеться про можливість повернути частину сплаченого із зарплати податку на доходи. За Податковим кодексом, податкова знижка для фізичних осіб — це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку — резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати.

Витрати мають підтверджуватися платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, що ідентифікують продавця послуг і особу, яка звертається по податкову знижку, а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково зазначається вартість таких послуг і строк оплати.

Право на податкову знижку за навчання мають здобувачі освіти, їхні батьки або усиновлювачі. Якщо йдеться про студента, то на неї можуть претендувати також чоловік або дружина здобувача освіти, які є громадянами України та платниками податків.

Важливо, що податкову знижку можна отримати незалежно від форми власності навчального закладу. А от місце вашої роботи має значення. Приватний підприємець претендувати на таку компенсацію не зможе.

Отримати податкову знижку має право лише фізична особа, яка отримує зарплату офіційно, а не «у конверті», і сплачує з неї загальнодержавний податок на доходи. Податкова знижка надається за наслідками попереднього звітного податкового року (календарного). Щоб її отримати, необхідно подати річну декларацію.

Наприклад, щоб отримати податкову знижку за навчання за минулий рік, не пізніше 31 грудня 2021-го ви маєте подати декларацію за 2020-й. Скористатися такою можливістю пізніше не вийде. Податкова знижка становить 18% від витрат на навчання.

За матеріалами служби освітнього омбудсмена України.