Зокрема, 11 серпня тут зустрічали символічний пробіг «Схід і Захід разом», учасники якого принесли зі Львова до Кропивницького Державний прапор України. 18 серпня на болгарський творчий вечір запрошує обласне об’єднання болгар «Нашите хора».

Разом із тим, основна маса святкових заходів припадає, звичайно, на 23 та 24 серпня. Перший день святкування розпочнеться з урочистої ходи жителів міста і області: учасників АТО/ООС, представників громадськості, місцевих осередків політичних партій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування «Народжені вільними» від площі Героїв Майдану до Фортечних валів, де вшанують пам’ять патріотів і захисників України. До Вічного вогню на Фортечних валах та до стели на Алеї Слави покладуть квіти.

З нагоди Дня Державного прапора України в Кропивницькому відбудеться офіційна церемонія урочистого підняття головного державного символу. Трансляцію загальнодержавних заходів за участю Президента України можна буде переглянути в онлайн-режимі.

Учасники велопробігу від Фортечних валів до Театральної площі претендуватимуть на встановлення рекорду України за масовістю.

Увечері на патріотичних кропивничан, шанувальників театрального мистецтва, чекає Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр імені М. Л. Кропивницького. Тут представлятимуть документальну виставу «Іду за Вас» (на основі життя і боротьби воїнів полку імені Святослава Хороброго).

День Незалежності розпочнеться з покладання квітів до пам’ятника Т. Г. Шевченку. Представники громадськості, керівники області та міста також покладуть квіти до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні, до пам’ятних дощок Віктору Чміленку та В’ячеславу Чорноволу.

Водночас делегації співробітників обласних управлінь ДСНС, Національної поліції, Національної гвардії України, 3-го окремого полку імені князя Святослава Хороброго, волонтери та представники громадськості покладуть квіти до інших визначних пам’ятних місць.

Урочистості з нагоди 30-ї річниці Незалежності України «Гарт української незалежності» проходитимуть на майдані перед міською радою.

Цього дня також фіксуватимуть у Національному реєстрі рекордів України встановлення національного досягнення «Наймасовіше онлайн-виконання Державного гімну України представниками територіальних громад» на Театральній площі.

З нагоди державного свята представникам територіальних громад області передадуть 10 шкільних автобусів.

Упродовж дня святкування триватиме ознайомлення жителів і гостей обласного центру з тематичною виставкою-експозицією «30 років — 30 кроків» та локаціями проекту «Україна-30. Місто і час», розташованими на Театральній площі та в парку «Ковалівський».

Завершиться святковий день концертною програмою.