В ОДА довелось проводити оперативну нараду стосовно ліквідації наслідків негоди, що наробила лиха у Кам’янець-Подільському районі. Та головне — представники влади разом із фахівцями ГУ ДСНС в області, АТ «Хмельницькобленерго» і Хмельницької АЕС радились, як зменшити можливі втрати від негоди в майбутньому.

Тільки після сильного вітру та зливи, що пройшли у Кам’янець-Подільському районі, було знеструмлено 240 населених пунктів. За попередньою оцінкою, пошкоджено дахи майже в півсотні будівель. Тож енергетикам довелося працювати дуже напружено, щоб менш як за добу, відновити електропостачання.

Ремонтні бригади ретельно перевіряли всі можливі обриви ліній електропередач у населених пунктах та усували їх, бо підключення пошкоджених ліній було б украй небезпечним.

Та найбільше уваги посадовці приділили тому, як надалі звести до мінімуму можливі наслідки від негоди для енергопостачання, адже щоразу такі надзвичайні ситуації потребують величезних матеріальних та людських ресурсів.

— Замість того, щоб витрачати сили, кошти і час на ліквідацію наслідків, потрібно навчитись їм запобігати, — переконаний голова ОДА Сергій Гамалій.

І найперше завдання, як вважають у «Хмельницькобл-енерго», — розчистити охоронні зони ліній електропередач від зелених насаджень. Хоча працівники енергопостачальної компанії постійно це роблять, проте без допомоги місцевої влади їм не впоратись.

А керівник ХАЕС Андрій Козюра звернув увагу на необхідність чітко дотримуватися всіх нормативів, які визначають вимоги до утримання охоронних зон ліній електропередач. Їх нехтування може не лише призвести до пошкодження ліній, а й спричинити трагічні наслідки, коли від ураження струмом страждають люди.

Щоб побачити реальну картину, в області буде складено перелік тих ділянок ЛЕП, які потребують негайного впорядкування охоронних зон. Такі дані дадуть змогу скоординувати роботу енергетиків з територіальними громадами, лісівниками, надзвичайниками та іншими службами.

Посадовці зазначили також, що в області є понад п’ять тисяч кілометрів місцевих доріг, на утримання яких, у тому числі й обрізку дерев уздовж автошляхів, щоразу закладаються кошти субвенції з державного бюджету. Якщо точно знати, на яких ділянках уздовж цих шляхів прокладено лінії електропередач, можливо, вдасться отримати кошти дорожнього фонду ще й на впорядкування їх охоронних зон та очищення від зелених насаджень.

Уже найближчими днями представники АТ «Хмельницькобленерго» підготують узагальнену інформацію про ситуацію з лініями електропередач в області. Це дасть змогу владі розробити план подальших дій щодо запобігання впливу стихії на енергомережу краю.

— Не все вдасться виправити одразу і швидко, адже це величезні обсяги роботи, — підсумував Сергій Гамалій. — Але за неї потрібно братись якомога активніше. І обласна адміністрація буде координатором між керівниками громад та відповідними службами, що працюватимуть над цим.

Хмельницький.