Відкриття відбулося за участю міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, Надзвичайного і Повноважного Посла Швеції в Україні Тобіаса Тіберга та генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальської.

На знімку (вгорі): Конституція Пилипа Орлика. «Пакти та конституції прав і вольностей Війська Запорозького між ясновельможним паном Пилипом Орликом, новообраним гетьманом Війська Запорозького, та між генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, прийняті публічною ухвалою обох сторін і підтверджені на вільних виборах встановленою присягою названим ясновельможним гетьманом, року Божого 1710, квітня 5, біля Бендер». Оригінал. Державний архів Швеції.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальська, Надзвичайний та Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг.

Виставка покликана висвітлити окремі моменти життя нашої держави на межі XVII—XVIII ст. — часів славетних українських гетьманів Івана Мазепи (1687—1709) та Пилипа Орлика (1710—1742). Для відвідувачів представлено вісім оригінальних документів і предметів козацької доби, розміщених у стінах Софійського собору — визначної пам’ятки архітектури та монументального мистецтва Руси-України, відродженням якої опікувався гетьман Іван Мазепа.

Експонатами виставки стали раритети, які зберігаються в архівних та музейних закладах Королівства Швеція та України. Зі Швеції представлено — гетьманська булава з Кабінету раритетів єпархіальної бібліотеки міста Лінчопін та латиномовний примірник «Пактів та конституцій Війська Запорозького...» 1710 р. з Державного архіву Швеції у Стокгольмі. З українських архівних та музейних зібрань представлено — п’ять універсалів 1687—1702 років, виданих у Батурині гетьманом Іваном Мазепою з Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. Вернадського в Києві, а також Клейнод гетьмана Івана Мазепи — Знак гідності Голови Української Держави з ДП «Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал» у Києві.

Виставка відкрита для відвідування уже з 17 серпня і триватиме до 14 листопада.

Виступ гурту «Хорея Козацька» під час відкриття проекту.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут