Гості заходу захоплено слухали поезії Кобзаря в майстерному виконанні відомого на Кіровоградщині діяча культури і мистецтва Миколи Барабулі (на знімку).

Яскравим доповненням до поетичного Тарасового слова став відеоряд, який демонстрував портрети та художні доробки Шевченка, ілюстрації сучасних митців до величних поезій класика, а також відеокадри з нинішніми захисниками України.

Особливе зацікавлення викликав унікальний меморіальний предмет з музейної збірки — «Кобзар» з особистої бібліотеки Олександра Осмьоркіна, що експонувався під час заходу. На титульній сторінці рідкісного видання 1932 року є дарчий підпис батька художника. За даними музею, один із редакторів видання, єлисаветградець Ієремія Айзеншток, брав участь у створенні Інституту Тараса Шевченка в Харкові в 1926 році. Саме завдяки І. Айзенштоку, який обіймав посаду вченого секретаря інституту, до України з Москви та Ленінграда повернули речі Шевченка — лист поета до Григорія Квітки-Основ’яненка, автограф поеми «Мар’яна-черниця», п’ять живописних полотен Кобзаря та вісімдесят його малюнків.

«Микола Барабуля — володар Гран-прі ІІ Всеукраїнського відкритого конкурсу читців імені Тараса Шевченка, — зазначила директор музею Віта Чернова. — Шевченківське слово в його устах живе, сповнене сили і віри, надії і впевненості».

Фото Анатолія САРЖЕВСЬКОГО.