Голова Верховної Ради Дмитро Разумков ознайомився з неповторними виробами решетилівських народних майстрів і професійних митців. Адже це колишнє сотенне містечко Полтавського козацького полку, якому Верховна Рада зовсім недавно, 2017 року, на прохання представників громади надала статус міста, яке здавна здобуло славу одного з найпотужніших у нашій державі осередків народних промислів, насамперед вишивки та ткацтва. Знамениті решетилівські родзинки — вишивка «білим по білому» та килимарство з рослинним візерунком — нещодавно були внесені до національного списку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Нині триває робота над тим, аби таке само визнання вони отримали на міжнародному рівні.

Однак для того, щоб чарівна нитка традицій не переривалась, а те воістину народне мистецтво мало перспективу, вже одного замилування створеними майстрами-подвижниками шедеврами недостатньо. Надто з огляду на майже катастрофічне падіння престижу таких професій серед молоді, закриття, а нерідко просто перетворення на руїни профільних підприємств. Зокрема, й відомої далеко за межами України Решетилівської фабрики художніх виробів, де колись працювало понад півтисячі (!) осіб. Щоб усе те відродити в сучасних умовах, потрібна підтримка держави.

На цьому наголошував Голова Верховної Ради під час огляду експозиції кращих зразків народного мистецтва та зустрічі з майстрами, які їх плекають, у Всеукраїнському центрі вишивки та килимарства, який відкрили в Решетилівці 2019 року. На його започаткування з державного бюджету було виділено 30 мільйонів гривень. Однак центр поки що функціонує у тимчасовому осідку — невеликому двоповерховому приміщенні. Водночас його фундатори зробили перші кроки до майбутнього «переселення» у величезний корпус і, власне, на територію згаданої фабрики художніх виробів. Тривалий час вона стояла пусткою й руйнувалася, а простір довкола заростав бур’янами.

На сьогодні в найбільшому корпусі вже полагодили дах, замінили вікна й навіть провели першу досить масштабну виставку. Та для того, щоб на цій території Всеукраїнський центр вишивки та килимарства запрацював повноцінно, потрібно витратити ще не одну сотню мільйонів (!) гривень. Зрозуміло, що ні громада, ні область не «потягнуть» таких сум. Тож знову потрібні вагомі фінансові «вливання» держави. Тим паче, що йдеться про державну структуру, яка працює під егідою Міністерства культури та інформаційної політики. І хоча у скарбниці держави немає зайвих грошей, витрати на збереження та примноження таких унікальних культурно-мистецьких скарбів, нашої духовної спадщини, на переконання Дмитра Разумкова, окупляться сторицею.

Ознайомлення із роботою газопромислового управління «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування».

Керівник парламенту відвідав також Решетилівський професійний аграрний ліцей імені І. Г. Боровенського. Донедавна цей провінційний заклад профтехосвіти практично нічим не відрізнявся від інших подібних. Та останніми роками отримав, так би мовити, друге дихання. Зокрема, й за сприяння народних депутатів України. Дмитро Разумков ознайомився з оновленою матеріально-технічною базою для навчання та опанування робітничих професій, новозбудованою й реконструйованою інфраструктурою для проживання, дозвілля, занять спортом ліцеїстів, поцікавився підготовкою до нового навчального року. І водночас запевнив господарів закладу в тому, що освіта й надалі залишатиметься для парламентаріїв однією з пріоритетних галузей.

У «столиці» громади з її керівниками та небайдужими представниками говорили, звісно, й про здобутки та проблеми останньої. Зміни на краще тут помітні навіть, як то кажуть, неозброєним оком. Попри те, що створювалася ця ОТГ непросто. Спершу, ще 2016 року, свою згоду на об’єднання з на той час іще Решетилівською селищною радою дала тільки одна невелика сільрада. Тож минулого року вже волею Кабміну в одну громаду згуртували два десятки (!) рад — фактично весь колишній Решетилівський район із невеликим «доважком» до нього. Коштів на все у такій великій «господі», особливо з урахуванням істотного розширення повноважень місцевої ради, звісно, не вистачає.

Голова Решетилівської міської територіальної громади Оксана Дядюнова, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, директор Решетилівського професійного аграрного ліцею імені І. Г. Боровенського Ніла Спільна, перший заступник голови облдержадміністрації Дмитро Лунін під час ознайомлення з роботою навчального закладу.

Про необхідність належного забезпечення виконання тих повноважень додатковими фінансовими ресурсами з бюджету держави Голові Верховної Ради нагадували й на Сорочинському ярмарку. Натомість Дмитро Разумков під час своєї робочої поїздки на Полтавщину зазначив, що реформа децентралізації в нашій державі ще не завершена. Тим паче, що втілювали її в життя, за його словами, «згори донизу». Тож практика показує необхідність удосконалення тих чи інших механізмів місцевого самоврядування, зокрема й фінансових, на законодавчому рівні. Парламент робив це раніше й робитиме надалі.

Однак при цьому, на переконання Голови Верховної Ради, не можна не помічати й інших реалій. Зокрема того, що в одних громадах чималі кошти використовуються на поліпшення соціальної інфраструктури, підвищення добробуту земляків, а в деяких інших — передовсім на зарплати чиновників... За таких обставин парламентарії, вносячи зміни до профільних законів, мають стежити за тим, аби будь-які новації сприяли використанню коштів за призначенням. А найголовніше — доходили до людей, задля яких і здійснюється реформа децентралізації.

Полтавська область.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.