Як відомо, КГЗКОР — величезна недобудова (на знімку), що розташована в місті Долинська Кіровоградської області. Історія його зведення просто епічна. Проектна потужність лише першої черги дітища інституту «Кривбаспроект» — 26,4 мільйона тонн руди на рік. Очікувана прибутковість — 14 мільйонів американських доларів на рік. Комбінат мав розв’язати важливі проблеми з переробки слабкомагнітних окиснених руд, які зазвичай ідуть у відвали.

Загальна вартість будівництва становила 2,4 мільярда доларів США. Отож комбінат зводили кілька країн — Україна, Болгарія, НДР, Румунія та Чехословаччина (нині — Словаччина та Чехія). Але після самоліквідації РЕВ і тривалої економічної стагнації будівництво практично зупинилося. У спорудах недобудови «заморожено» майже 1,7 мільярда доларів.

«Підприємство перебуває у стадії стагнації, — повідомляє прес-служба Мінстратегпрому. — Склалася критична ситуація із забезпеченням життєдіяльності ДП КГЗКОР і окремих об’єктів, що перебувають на утриманні підприємства. Комбінат — єдиний виробник послуг із водопостачання міста Долинська, від його функціонування залежить життєдіяльність міста та його мешканців».

Утримання недобудови вимагає чимало коштів. У Мінстратегпромі кажуть, що лише за

I півріччя цього року на забезпе-чення життєдіяльності ДП «Дирекція КГЗКОР» за бюджетною програмою відомства проведено фінансування в розмірі 23850 тисяч гривень. «Видатки спрямовано на утримання дирекції комбінату, працівників бази комплектування устаткування та приладів, об’єктів незавершеного будівництва й забезпечення їх охорони», — пояснюють у прес-службі міністерства.

Офіційна причина передачі комбінату — «з метою збереження державного контролю та підвищення ефективності діяльності». А експерти пов’язують передачу КГЗКОР із тим, що саме Мінстратегпром планує реалізувати одразу кілька інвестиційних проектів на умовах гарантованого видобутку, збагачення та переробки в Україні мінералів, критично важливих для посилення обороноздатності та розвитку стратегічних галузей промисловості країни».

Ще 21 травня в міністерстві відбулась нарада, на якій очільник відомства, віце-прем’єр-міністр Олег Уруський заявив: «Ми маємо тисячі родовищ корисних копалин. Проте одна частина родовищ не розробляється, на іншій — видобувають копалини, які вивозять на експорт як необроблену сировину. А нам треба розвивати власне виробництво критично важливих матеріалів, щоб наші підприємства отримали можливість виготовляти продукцію з високою доданою вартістю.

Свого часу в добудові КГЗКОР виявляли зацікавленість серйозні австрійські та японські інвестори.

Кривий Ріг — Долинська.

Фото з сайту gokor.ua