На цьому наголосив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков під час виступу на Всеукраїнському серпневому форумі «Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху», що відбувся учора у Києві. Він нагадав, що бюджетний процес розпочнеться 15 вересня.

У заході брали участь парламентарії, заступники голів обласних, Київської міської державних адміністрацій, керівники профільних департаментів та управлінь, закладів післядипломної педагогічної освіти, регіональних управлінь Державної служби якості освіти, ректори педагогічних університетів, вчителі, представники громадських організацій та учнівського самоврядування.

Дмитро Разумков привітав освітян та усіх присутніх на форумі з 30-річчям Незалежності, яке Україна святкуватиме наступного тижня. «Саме в вашій галузі і формується майбутнє держави, — відзначив він. — Всі ці 30 років саме ви створювали той базис, який дозволяє Україні сьогодні бути незалежною й успішною, робити всі ті корисні речі, які виведуть нашу державу на абсолютно новий рівень». Нині триває реформа освіти на всіх її ланках, починаючи з дошкільної, триває й реформування наукової галузі. Для парламенту це — один з найвищих пріоритетів, запевнив очільник парламенту, і в цьому контексті досить конструктивно співпрацюють МОН та профільний комітет Верховної Ради.
«Останній рік був дуже складний не тільки для держави, але й для вас», — зауважив Дмитро Разумков і додав, що «гризти граніт науки» в онлайн-режимі, без безпосереднього емоційного контакту вчителів і учнів, непросто. Та за належного технічного забезпечення з новими викликами можна впоратися.

Основне завдання — запровадження рівного доступу до освіти, незалежно від особливостей здоров’я дитини і незалежно від того, з маленького села вона чи з обласного центру. «Сьогодні завдяки новим технологіям, а також зовнішньому незалежному оцінюванню можемо говорити про збільшення можливостей для школярів незалежно від місця проживання», — переконаний він. До речі, цього року Верховна Рада ухвалила постанову «Про премії Верховної Ради України для найкращих учасників зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти», що передбачає заснування 30 таких щорічних премій на суму 100 тисяч гривень.

Парламент ухвалив чимало законопроектів, які стосувалися освіти, науки, запровадження стипендій для молодих учених. Проте важливо вести діалог з учасниками освітнього процесу, щоб зрозуміти, наскільки якісно це працює, зауважив Дмитро Разумков. «Від того, чи ці розумні діти залишаться тут, отримають якісну освіту, а потім — хорошу роботу і будуть допомагати нашій державі розвиватися, залежить, наскільки країна буде успішною», — переконаний очільник парламенту.

Про ключову роль освіти у розвитку незалежної держави нагадав і Президент — його привітання учасникам форуму зачитав міністр освіти Сергій Шкарлет. «Освіта — це стратегічна сфера, від якої залежить розвиток всієї нашої держави, — наголосив Володимир Зеленський. — Найголовніша та найвідповідальніша мета суспільства — захистити дітей, а також сформувати освічене, ерудоване та креативне суспільство майбутнього».

Одну з найкреативніших представниць нового покоління на форумі привітав Сергій Шкарлет — 15-річну новокаховчанку Вікторію Панченко, яка запропонувала технологію очищення річок від забруднень за допомогою очерету, за що отримала бронзову медаль Всесвітньої Олімпіади геніїв (Genius Olympiad) у США і грант 15 тисяч доларів на навчання в Державному університеті Нью-Йорка. Відзначено і її вчитeльку бioлoгiї Oкcaну Kapлeнкo. Загалом 1324 наших учнів здобули нагороди на міжнародних конкурсах та олімпіадах, повідомив міністр.

Нині триває підготовка до нового навчального року. Щоб створити належні умови для дітей, серед іншого було запроваджено субвенцію «Спроможна школа для кращих результатів», нагадав під час прес-конференції голова профільного парламентського комітету Сергій Бабак. Її використовують і на ремонти в школах, і на закупівлю обладнання для класів та оновлення навчальних кабінетів. Важливо створити комфортне освітнє середовище, яке відповідатиме усім санітарно-гігієнічним вимогам. Залишки освітньої субвенції, які в масштабах країни сьогодні сягають кількох мільярдів гривень, місцева влада зможе використовувати на покращення цих умов, нагадав Сергій Бабак.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.