Крім того, може відбутися зростання цін на газ для українських споживачів.

Час, необхідний для запуску газогону «Північний потік-2», Україна має використати для захисту своїх інтересів та енергетичної безпеки. Про це Президент України Володимир Зеленський сказав в інтерв’ю журналістам видань із країн «Нормандської четвірки» та США — Washington Post, Liberation, Funke Media, «НВ» та «Новая газета».

Глава держави зауважив, що тема «Північного потоку-2» — серед пріоритетних у порядку денному його зустрічі з Президентом США Джозефом Байденом у Вашингтоні.

«Але це довгий шлях, навіть якщо до повного завершення «Північного потоку-2» залишається 1 відсоток робіт. Одна справа — побудувати газопровід, а інша — запустити його, на це потрібен час. Необхідно дотримуватися норм міжнародного права та міжнародних енергетичних стандартів. Потрібно враховувати також гарантії. Ми використаємо час для захисту власних інтересів», — розповів Володимир Зеленський.

За його словами, навіть після закінчення будівництва цього трубопроводу є ймовірність, що він не запрацює.

Коментуючи наміри США та Німеччини інвестувати мільярд доларів у відновлювану енергетику України як компенсацію збитків від запуску проекту «Північний потік-2», Володимир Зеленський наголосив, що наша країна втрачатиме від припинення транзиту газу через свою територію майже 2 мільярди доларів на рік.

Крім того, може відбутися зростання цін на газ для українських споживачів, оскільки українським трубопроводом транспортуватиметься менше палива.

«Північний потік-2» — це зброя. Москва може створити дефіцит поставок на ринку газу й тим самим підвищити ціну. У сучасному світі необов’язково купувати кулемети, щоб завдати шкоди країні. Досить використати економічні інструменти», — зазначив глава держави.

На думку Президента, Україна може перейти на відновлювані джерела енергії за кілька років, якщо будуть налагоджені процеси дешевого виробництва «зеленого» водню.
«Технічно ми навіть змогли б транспортувати «зелений» водень по наших газопроводах. Але ми стоїмо ще на самому початку», — резюмував він.

Коментуючи твердження про те, що Україна має побороти корупцію перед тим, як отримає запрошення до Альянсу, Володимир Зеленський зазначив: «Звинувачувати Україну в корупції легко. Але будемо чесні: жодна країна не є повністю вільною від корупції, корумпованих чиновників чи олігархів. Але за останні кілька років Україна створила антикорупційну інфраструктуру, яка не має аналогів у Європі чи, можливо, навіть у всьому світі».

Глава держави акцентував увагу на тому, що Україна має низку незалежних антикорупційних органів, таких як Національне антикорупційне бюро або Вищий антикорупційний суд.
«Україна має статус майже члена ЄС та майже члена НАТО. Країна вже живе за європейськими стандартами. А військові командні центри відповідають вимогам НАТО», — наголосив він.
Те, що Україну не запрошують до НАТО, розчаровує й надсилає негативний сигнал іншим країнам-кандидатам, вважає Президент.

«Меседж — шлях до НАТО надзвичайно складний. Це своєю чергою створює вакуум, який Росія із задоволенням заповнює», — пояснив Володимир Зеленський.