Позачергова сесія 24 серпня

Відповідне рішення підтримали 257 народних депутатів.

Презентуючи законопроект, представник Президента у Верховній Раді, Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук (на знімку) зауважив, що це для нього велика честь та відповідальність, адже доповідачем із цього питання мав бути один із державотворців нашої країни, перший Президент України Леонід Кравчук, якому спікер побажав якнайшвидшого одужання.

«Леонід Макарович завжди переймався тим, що за 25 років ми так і не виконали вимогу статті 20 Конституції України та не схвалили великий Державний Герб. Адже тільки з прийняттям великого Державного Герба ми можемо закрити гештальт державних символів. І це було історичне прохання від першого Президента до нинішнього. При цьому тризуб як був, так і залишатиметься основним і найбільш вживаним гербом нашої держави. Адже це та спадщина рівноапостольного князя Володимира Великого, яку ми повинні зберегти та примножити», — зауважив Р. Стефанчук.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко нагадавши, що 20-ту статтю Конституції можна змінити тільки на референдумі, закликав виконати волю Основного Закону і прийняти закон про великий Державний Герб.

Під час виступів від фракцій та груп голоси народних депутатів розділилися на «за» та «проти» ухвалення документа. Так, Павло Бакунець (група «Довіра»), висловившись на підтримку документа, зауважив, що зображення великого Герба підкреслить нашу українську самобутність та ідентичність.

Роман Лозинський (фракція «Голос») висловив жаль із приводу того, що в таке велике свято як 30-та річниця Незалежності, парламент розглядає питання, яке не об’єднує українців, а роз’єднує їх. «Президент вирішив воскресити шкідливу ідею великого Герба, герба, який є більше ознакою монархій, ознакою імперій і є пережитком нашого імперіалістичного минулого, яке має назавжди відійти в історичні минулі скарбниці. Я хочу звернутися до кожного українця, наш герб — тризуб, тисячолітній тризуб Володимира, який кров’ю окроплювали українці всі ці роки, у тому числі й окроплюють на сході нині», — наголосив він і закликав не підтримувати цю шкідливу ідею.

Іван Крулько заявив, що «Батьківщина» завжди підтримувала тризуб як Державний Герб України, водночас додав, що, голосуючи в першому читанні за великий Державний Герб, «мусимо зробити все залежне, щоб цей Герб був достойний Української держави».

Тарас Батенко (група «Партія «За майбутнє») зазначив, що великий Герб має право на життя, оскільки прописаний у Конституції. «Якщо в більшості держав світу це ознака монархічного минулого, я вважаю, що Україна має зразки різних державних устроїв — як монархічних, так і республіканських. В основі цього великого Герба, я вважаю, мають бути принципи і пошуки волі і свободи української нації. І вони там є», — сказав він.

Представниця «Європейської солідарності» Ірина Геращенко наголосивши, що День Незалежності — це день єдності, назвала ганьбою той факт, що нині намагаються розколоти суспільство і парламент: «Наша мова, наш герб, наш гімн — це те, від чого ворога трясе, як чорта від ладану. Це 20-річний Василь Пелиш, йому російські окупанти відтяли руку за те, що на ній було викарбовано наш Герб, наш тризуб. Тризуб у наших військових не тільки на руці, він у серці, і ми сьогодні не маємо права зрадити українську армію. І якщо сьогодні депутати першого скликання, які голосували за Незалежність, кажуть нам, що цей «політичний вінегрет», який ви внесли до сесійної зали — це ганьба, давайте їх почуємо».

Федір Веніславський («Слуга народу») наголосив, що йдеться не про свободу вибору, а про обов’язок виконати пряму імперативну норму статті 20 Конституції і ухвалити великий Державний Герб.

Після того як головуючий поставив на голосування законопроект у першому читанні, табло системи «Рада» показало 257 голосів «за».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут