Закарпатці відзначати ювілей держави розпочали 24 серпня до сходу сонця. Духовним гімном «Молитва за Україну» зустрів Ужгород світанок 30-ї річниці Незалежності. Уже увосьме святкову програму підготував заслужений академічний Закарпатський народний хор під керівництвом Наталії Петій-Потапчук.

Духовний гімн почали виконувати о шостій ранку, за традицією прочитали молитву «Отче наш» українською та мовами національних меншин Закарпаття. Відбувся і молебень за мир та спокій в Україні, за воїнів, які боронять державу на сході. Його відслужили священики провідних конфесій краю. Завершили виступ виконанням на світанку Державного гімну України.

Цього року до Закарпатського народного хору приєдналися і гості зі сходу — народний фольклорно-дослідницький гурт «Курінець» із Краматорська. На знак дружби та єдності сходу і заходу України обмінялися хлібом-сіллю, а також прапорами — Краматорська та Ужгорода.

Офіційні урочистості продовжилися на площі Народній. Там розпочався урочистий марш військових, на площі Богдана Хмельницького відбувся концерт, на Київській набережній розгорнули виставку військової техніки.

Ужгород.