Позачергова сесія 23 серпня

Верховна Рада України під час скликаної на вимогу 165 народних депутатів позачергової сесії ухвалила Постанову про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, Європейського парламенту, урядів і парламентів іноземних держав щодо посилення міжнародного співробітництва в рамках Кримської платформи для протидії агресії Російської Федерації (№ 5775).

Голова парламенту Дмитро Разумков, вітаючи на початку сесії із Днем Державного Прапора, підкреслив, що це не просто прапор, а прапор перемоги, який сьогодні майорить над Верховною Радою України. «Дуже хотілося б, щоб він майорів ще й над обласними державними адміністраціями у Донецьку та Луганську, у Севастополі та Сімферополі», — зазначив він та повідомив, що у позачерговому засіданні Верховної Ради також беруть участь Президент Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілош Вистрчіл, Голова Національної Ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації Андреас Ебі, парламентські делегації Австрійської Республіки, Сполученого Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Грузії, Естонської Республіки, Йорданського Королівства, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Федеральної Республіки Німеччина, Республіки Польща, Румунії, Словацької Республіки, Турецької Республіки, Французької Республіки, Чеської Республіки, делегації Європейського парламенту, Парламентської асамблеї НАТО, Світового конгресу українців, голови дипломатичних представництв іноземних держав та керівники представництв міжнародних організацій, акредитованих в Україні.

Висловивши вдячність закордонним колегам, які вже долучилися до роботи Кримської платформи, Дмитро Разумков висловив переконання, що невдовзі парламентське представництво стане ще ширшим, а діалог в рамках парламентського виміру Кримської платформи відбуватиметься у постійному режимі. «Кримська платформа, яка розпочинає свою роботу, повинна мати три складових, без жодної з яких вона не буде працювати — це парламентський вимір, це президентський напрямок і урядовий. Лише цими спільними зусиллями ми зможемо досягнути того результату, до якого прагнемо як в цьому залі, так і поза його межами в усіх цивілізованих країнах, які знають, що таке верховенство права, повага суверенітету та територіальної цілісності країни», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Президент Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілош Вистрчіл у своєму виступі висловив думку, що інавгурація Кримської платформи — це інавгурація тієї сили, яка має допомогти Україні повернути суверенітет та територіальну цілісність. У контексті тимчасової окупації Росією Кримського півострова М. Вистрчіл нагадав, що у 1938 році Чехословаччина пережила подібні події, коли без участі Чехословаччини було підписано угоду, яка дозволила гітлерівській Німеччині анексувати Судети. «Чому я про це згадую? Тому що ви можете покластися на те, що сучасна Чеська Республіка, чехи добре знають, у якій ситуації ви перебуваєте і добре знають, наскільки це важко, коли велика країна намагається порушити ваш суверенітет, анексувати якусь територію. І я запевнюю вас, що Чеська Республіка стоїть на вашій стороні», — наголосив він, висловивши переконання, що виникнення Кримської платформи не дозволить створитися такій ситуації, щоб питання України вирішувалися без України.

Голова Національної Ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації Андреас Ебі висловив підтримку створенню Кримської платформи. «Настав час об’єднати та активізувати зусилля України і міжнародного співтовариства для відновлення територіальної цілісності України та становища, що відповідає міжнародному праву. Для Швейцарії Крим був і залишається невід’ємною частиною України», — наголосив Андреас Ебі.

Народний депутат Ахтем Чийгоз, який представляв проект постанови № 5775, наголосив на важливості ініціювання парламентського виміру Кримської платформи. «Ми вже демонстрували і українському суспільству, і світовому співтовариству, що здатні об’єднуватися навколо Криму та вирішувати найважливіші завдання. І я впевнений, що ми це зробимо», — сказав він. Підтвердженням того, що боротьба за повернення Криму не припиниться, А. Чийгоз назвав участь у Кримській платформі кримських татар, які приїхали до Києва попри тиск та залякування з боку ФСБ. А. Чийгоз підкреслив, що «кримські» рішення українського парламенту надихають наших громадян в Криму та дають віру і надію, що Крим буде обов’язково визволено.

Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко повідомив, що схвалення звернення дозволить посилити міжнародне співробітництво в рамках Кримської платформи для протидії агресії Російської Федерації і залучити міжнародні організації та їх парламентські органи, уряди та парламенти іноземних держав до роботи парламентського виміру Кримської платформи.

Після обговорення 283 народні депутати підтримали проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, Європейського парламенту, урядів і парламентів іноземних держав щодо посилення міжнародного співробітництва в рамках Кримської платформи для протидії агресії Російської Федерації (№ 5775).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.