«Державність — це не тільки історія чи її тлумачення. Насамперед — це питання символів — тих основних речей, які її символізують. За 25 років ми так і не виконали вимогу статті 20 Конституції України та не прийняли Великий Державний Герб. Адже тільки з прийняттям Великого Державного Герба ми зможемо закрити гештальт щодо державних символів. І це було історичне прохання від першого Президента України до теперішнього. Водночас Тризуб як був, так і залишатиметься основним та найбільш уживаним гербом нашої держави», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час представлення законопроекту на позачерговій сесії.

А після ухвалення законопроекту в першому читанні Руслан Стефанчук на своїй Фейсбук-сторінці запропонував розглянути основні питання та міфи, пов’язані з Великим Державним Гербом України.

1. Для чого нам Великий Державний Герб?
Наявність Великого Державного Герба — це пряма вимога статті 20 Конституції України.

2. Може зробимо Тризуб Великим Державним Гербом?
Відповідно до ст. 20 Конституції України, Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорозького.

3. Так давайте змінимо статтю 20 Конституції України?!
Оскільки стаття 20 міститься в першому розділі Конституції України, то для її зміни потрібно проводити всеукраїнський референдум. Вартість одного референдуму — орієнтовно 2 мільярди гривень.

4. Положення про Великий Державний Герб стали результатом компромісу з комуністами?
Уся Конституція України — це система компромісів. Якби їх не було, за Конституцію б не проголосували 315 народних депутатів. І тому нам сьогодні треба не сперечатися, а виконувати положення Основного Закону України.

5. Чи відповідає проект Великого Державного Герба вимогам геральдики?
На жаль, інколи конкурси на Великий Державний Герб нагадували «міжсобойчики» серед геральдистів. Одні творили, інші критикували. Хтось намагався просунути в конкурсі своїх. Внаслідок одвічних суперечок у нас досі немає Великого Державного Герба. Тому пропонується той герб, який усталений у свідомості українців та здатен виконувати його функції.

6. Чому на Великому Державному Гербі корона, якщо Україна не монархія?
Звісно, Україна не монархія, а республіка. Тому над Великим Державним Гербом розміщена не монархічна корона, а зображення великокняжого вінця Ярослава Мудрого.

7. Великий Державний Герб витіснить Тризуб?
Тризуб був, є та залишатиметься головним Гербом нашої країни. Це наша державотворча, історична та культурна спадщина. Застосування Великого Державного Герба в законі буде обмежене лише виключними випадками, зокрема, на державних печатках, на символах Президента України, на фасаді основних державних інституцій та за рішенням Національного банку України на грошових знаках.

8. Хіба Великий Державний Герб об’єднує?
Цей варіант Великого Державного Герба — один із найбільш єднальних та усталених. Адже він отримав найбільшу підтримку серед членів робочої групи в парламенті. Розроблений він у часи, коли Юлія Тимошенко була Прем’єр-міністром України. У статусі Великого Державного Герба він використовувався для оздоблення кабінету Президента України, починаючи від Віктора Ющенка, Петра Порошенка й досі. Уже майже 15 років він друкується на різній сувенірній продукції та великих зауважень не мав. Усе решта — це політичні маніпуляції», — зазначив Руслан Стефанчук.

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.