Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Інформаційним спонсором фестивалю є газета «Голос України». Мистецька подія незвична: всі покази відбуватимуться, як і у попередні роки, просто неба — на подвір’ї пам’ятки архітектури XVIII століття палацу Потоцьких. У дев’яти запланованих виставах та шоу-програмах візьмуть участь понад 400 артистів. Згадають великого патріота України талановитого оперного співака зі світовим ім’ям Василя Сліпака. Він міг би теж виступити у Тульчині, та його життя обірвала ворожа куля у бою з російськими окупантами на сході країни. Артист залишив сцену, взяв до рук зброю і став на захист рідної землі.

За інформацією організаторів фестивалю, у заключний день на сцену запросять учасників АТО/ООС. Їхній вихід запланували у фіналі опери «Ярослав Мудрий».

— 29 серпня у нашій країні відзначатимуть День пам’яті захисників України, — розповідають організатори заходу. — Запрошення тих, хто воював на Донбасі, — це наша шана і вдячність за їхній ратний труд. Адже завдяки їм маємо можливість проводити такі фестивалі, як наш, під мирним небом.

Третій фестивальний день розпочнеться хвилиною мовчання за загиблим оперним співаком Василем Сліпаком і усіма тими, хто не повернувся живим з війни на Донбасі. Їм присвячено проект «Bad Doys in Opera» у виконанні всесвітньо відомих українців — оперних співаків.

— Проект «Bad Doys in Opera» — це грандіозна прем’єра із зірковими виконавцями, величною музикою та глибоким змістом, — розповідає головний режисер фестивалю, заслужений працівник культури України Павло Третьяков. — У програмі прозвучать оперні шедеври. Сильні емоції гарантуємо від музики Бетховена, Верді, Моцарта, Мусоргського, Пуччині... Ми зібрали їх в одному проекті та підготували сюрприз для шанувальників оперного мистецтва.

Нагадаємо, вистави відбуватимуться у вечірній і нічний час. Добратися з Вінниці до Тульчина можна буде чартерними рейсами комфортабельних автобусів. Вхід безплатний, але є одна особливість. Організатори попереджають, що кількість глядачів обмежать. Присутніми можна бути тільки на сидячих місцях. Їх гарантуватимуть під час оформлення поїздки з Вінниці. Для цього треба звернутися в Інформаційний центр фестивалю за адресою: Вінниця, Театральна,15, офіс 102.

Відбуватиметься фестиваль за підтримки Українського культурного фонду. Амбасадорами оперного дійства, найбільшого в регіоні, є народні депутати Микола Кучер та Лариса Білозір.

Валентина КИРИЛЬЧУК, прес-секретар фестивалю OPERAFEST TULCHYN.