Виявляється, мало не кожен четвертий співвітчизник (24%) не в змозі відкласти — у них просто немає «зайвих» грошей. Відповідно, решта 76% накопичують такі-сякі статки в міру можливостей. Про це свідчать результати опитування, в якому

взяли участь 1400 жителів України. На запитання: «Чи відкладають вони з зарплати?» більшість все-таки відповіли ствердно.

Хоч як це дивно, але, схоже, топ-чиновники з зарплатами у кількасот тисяч гривень участі в опитуванні не брали, а, отже, й уявлення не мають, що за сьогоднішніх цін на продукти та комунальних тарифів зарплату не зайве було б підвищити не на кілька відсотків, а в рази. Для балансу.

Тим часом багатьох співвітчизників здивували і обурили платіжки за тепло влітку. Однак віддамо належне оперативності, з якою з цього приводу висловилися у Мінекономіки.

Практика, при якій комунальні підприємства розсилають споживачам квитанції на опалення влітку, — це обман, заявив заступник міністра економіки Ігор Дядюра. Чиновник зазначив, що сам отримав платіжку за «тепло» за липень і підкреслив, що це авансовий платіж. Він наполягає, що розсилати платіжки за опалення в спеку «неправильно», а пропозиції про внесення авансових платежів мають надходити по-іншому: платіжки повинні приходити з сумою до оплати, що дорівнює 0, проте «зверху великими літерами» має бути прописано, що за бажання клієнти можуть оплатити, наприклад, 1000 гривень, щоб витрачати на опалення взимку менше коштів. Утім, зауважує Дядюра, комунальники часто порушують права споживачів, а відповідальності за це не несуть. Водночас на урядову гарячу лінію щотижня надходять тисячі скарг від українців.

У Мінекономіки повідомили, що у взаємодії зі зверненнями дотримуються ризик-орієнтованого підходу. Створювана урядом система «Е-споживач» буде збирати всі скарги споживачів незалежно від каналу надходження енергоносіїв. Крім того, в цій системі буде прописана «незворотність покарання» для постачальників послуг.

Проте дозволимо собі зауважити, що хоч про ту саму «незворотність покарання» говорять з усіх високих трибун чиновники найвищих рівнів, механізму притягнення до відповідальності за ненадання, надання не в повному обсязі чи невідповідної якості як не було, так і немає. Хоча проект постанови Кабінету Міністрів без числа і без номера «висить» на порталі уряду в очікуванні свого часу.

І насамкінець кілька слів про пандемію коронавірусу, котра призвела, як твердять на телеканалі CNN, до порушень у глобальних ланцюжках поставок, та про її наслідки. Новий штам коронавірусу «Дельта» тільки погіршив ситуацію. Через це вартість перевезень стрімко зростає, і рітейлери пророкують дефіцит товарів. Проблеми в ланцюжку поставок можуть призвести до того, що покупці зіткнуться з високими цінами і меншим вибором напередодні новорічних і різдвяних свят.

Низка всесвітньо відомих компаній, готуючись до вирішального періоду кінця року, вже попереджає про очікувані збої.

«Тиск на глобальні ланцюжки поставок не ослаб, і ми не очікуємо його ослаблення найближчим часом», — заявив Боб Бистерфельд, гендиректор однієї з найбільших логістичних фірм. У передноворічні дні покупці, мовляв, побачать порожні полиці, тому, якщо ви купуєте подарунки через Інтернет, робіть це заздалегідь, зазначив він.

Така турбота, звісно, приємна. Але які там новорічні подарунки, нам би за тепло та за газ розрахуватися!

Підсумовував Віктор БОНДАР.