Про це заявив президент Української асоціації районних і обласних рад Сергій Чернов під час онлайн-наради асоціації.

Як було зазначено, сьогодні обласні ради зіштовхуються зі спільними проблемами, зокрема щодо фінансування освіти, охорони здоров’я й соціальної сфери. Додаткові дотації на освіту й охорону здоров’я істотно знизилися, а витрати на утримання цих сфер тільки зростають.

«Були актуалізовані проблемні питання формування й виконання бюджетів обласного рівня, обговорили перспективи законодавчого забезпечення фінансової спроможності обласних рад», — зазначають у Запорізькій 
облраді.

Окрема тема — недофінансування медичних закладів Національною службою здоров’я України. Їхні потреби забезпечуються не в достатньому обсязі, що позначається на погіршенні матеріально-технічного стану закладів охорони здоров’я й нівелює можливості розвитку для них.

«У нас уже другий рік поспіль ситуація катастрофічна в тому плані, що недофінансується фтизіатрія. Оптимізація планується за рахунок того, щоб у Мелітополі, Бердянську й Токмаку закрити філії обласного центру фтизіатрії. А куди подітися пацієнтам із цих міст? На маршрутці їхати лікуватися в Запоріжжя, щоб дорогою поширювати захворювання? Не можна допустити цього, треба обов’язково порушувати це питання, болюче абсолютно для всієї України», — наголосив голова бюджетної комісії облради Володимир Кюрчев.

Він також порушив питання щодо необхідності реформування оподаткування в аграрній галузі й збільшення частки екологічного податку, який залишається на місцях для регіонів із промисловим навантаженням.

Усі озвучені пропозиції узагальнять і спрямують у бюджетний комітет Верховної Ради України й Міністерство фінансів. Їх озвучать і на нараді Мінфіну з питань формування держ-бюджету на майбутній рік.

Запоріжжя.