Про це йшлося під час зустрічей із делегацією Латвійської Республіки, що відбулись на Донеччині та Луганщині.

У Слов’янську, де розташоване Почесне консульство Латвійської Республіки в Донецькій області, з делегацією на чолі з Парламентським секретарем Міністерства оборони Латвійської Республіки пані Байбою Блодніеце зустрілись заступник міністра оборони України Ганна Маляр та представники обласної влади Донеччини, інститутів громадянського суспільства та благодійних фондів. Діалог проходив за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Латвійської Республіки в Україні пана Юріса Пойканса.

Байба Блодніеце висловила сподівання на плідну співпрацю у сфері реалізації молодіжної політики між регіонами Латвійської Республіки та України. Юріс Пойканс акцентував увагу присутніх на важливості спільної роботи щодо підтримки родин загиблих воїнів АТО/ООС і вшанування пам’яті захисників територіальної цілісності України. Він запевнив у підтримці проектів щодо молодіжних обмінів між представниками Латвійської Республіки та України.
Під час робочої зустрічі у Слов’янську були розглянуті питання допомоги родинам загиблих військовослужбовців і підтримки внутрішньо переміщених осіб у Донецькій області. Делегації обмінялись досвідом та домовились про подальшу співпрацю.

У Сєвєродонецьку представники Латвійської Республіки урочисто передали вісім тонн гуманітарного вантажу, привезеного на двох автомобілях для мешканців прифронтової зони Луганщини.

Як зазначила Парламентський секретар Міністерства оборони Латвійської Республіки Байба Блодніеце, Україна — дуже близький друг Латвії, тому цього разу передано вже 23-й вантаж гуманітарної допомоги.

«Натиск Росії може розхитати фундамент будівель і зігнути залізо, але він не може зламати волю, рішучість і мужність українського народу, — зазначила вона та запевнила, що Латвія і надалі підтримуватиме Україну в захисті її інтересів. — Ми підтримуємо політичну й економічну інтеграцію України до Євросоюзу. Зазначу, ми не приймаємо, і ніколи не приймемо незаконну анексію Криму Росією й окупацію територій Донецької та Луганської областей. Мудрість і сила української влади і її громадян є настільки міцною, що врешті-решт ви все одно переможете».

Голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай подякував за надану допомогу та наголосив на важливості розвитку партнерських відносин між представниками обох країн.

23-й гуманітарний вантаж від Латвії, переданий цього разу, складається з одягу й взуття для дітей і дорослих, холодильників та і інших необхідних у побуті речей, а також медичного обладнання. Надану допомогу розподілятимуть між сім’ями, які потребують соціальної підтримки.

У листопаді від Латвії очікується доставка 50 медичних мультифункціональних ліжок та обладнання для лікарні.

Окрім гуманітарної допомоги, Латвійська Республіка допомагає в реабілітації українських військовослужбовців, які отримали поранення, й підтримує дітей загиблих героїв.

Цього ж дня учасники делегації Латвійської Республіки відвідали фотовиставку «The Horizon — Latvia Celebrates 100 years» — «Горизонт — Латвія відзначає 100-річчя», яка розгорнута в Сєвєродонецьку. На знімках представлені найвідоміші природні, архітектурні та історичні пам’ятки Латвійської Республіки.