Комітет з питань антикорупційної політики у період шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (вересень 2021 року — січень 2022 року) планує підготувати на розгляд парламенту чотири проекти законодавчих актів щодо яких визначений головним.

Так, згідно із затвердженим планом роботи, комітет працюватиме над проектами законів:

— «Про внесення змін до частини 5 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» щодо усунення невизначеності обов’язків членів органів адвокатського самоврядування стосовно заповнення та подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, № 3602 (підготовлено комітетом до другого читання);

— «Про засади державної антикорупційної політики на 2020—2024 роки», № 4135 (підготовлено комітетом до другого читання);

— «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» (щодо уточнення окремих положень)», № 4137 (комітет рекомендує прийняти за основу);

— «Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України», № 5459-1 (готується до другого читання).

Також комітет має розглянути 12 законопроектів, до яких подати свої пропозиції.

Упродовж шостої сесії передбачається проведення п’яти виїзних засідань комітету: до міст Сєвєродонецьк, Чернігів і Кам’янець-Подільський — щодо дотримання законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування, а також два повторних виїзних засідання — до міст Харків і Одеса — щодо стану виконання органами державної влади та правоохоронними органами рішень комітету, прийнятих за результатами попередніх виїзних засідань (27 листопада 2019 року в м. Харків і 11 червня 2021 року в м. Одеса).

У порядку контролю за виконанням законів України, постанов Верховної Ради України та власних рішень комітет планує у листопаді заслухати інформацію керівництва Національного агентства з питань запобігання корупції щодо виконання повноважень при здійсненні співпраці з особами — викривачами та вжиття заходів для їх правового та іншого захисту.

Окрім того, протягом сесії у комітеті будуть проведені слухання, на яких розглянуто: звіт про діяльність Національного антикорупційного бюро України протягом попередніх шести місяців; звіт Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, про стан справ у цій сфері, основні проблеми та пропозиції щодо їх розв’язання; інформацію Голови Національного агентства з питань запобігання корупції щодо позиції з питань фінансування (фінансового та матеріально-технічного забезпечення) Національного агентства.

Також у вересні 2021-го — січні 2022 року члени комітету братимуть участь у роботі конференцій, семінарів, засіданнях круглих столів з питань антикорупційної політики, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради.