У Понінці завершили будівельно-монтажні роботи на споруді для штучного біологічного очищення стічних вод місцевої картонно-паперової фабрики.

Таким багатством, як водні ресурси, природа не обділила область. Її територією протікає 3733 річки загальною довжиною майже 13 тисяч кілометрів. У цьому списку Дністер та Південний Буг, Горинь, Случ та Збруч.
А понад чотири десятки водосховищ та майже три тисячі ставків займають більш як 17 тисяч гектарів. Однак чимало з них перестали тішити своєю чистотою.

— Основною проблемою став значний обсяг забруднюючих речовин, що надходить у річки через скиди зворотних вод, та надмірне регулювання річкового стоку через створення штучних об’єктів. Збільшення випаровування, уповільнення водообміну і, як наслідок, погіршення якості води і деградація русел — ось до чого призводить безвідповідальне ставлення до води, — розповіла директор департаменту природних ресурсів та екології ОДА Ганна Богданович.

За рік загальні скиди перевищили 44 мільйони кубометрів води, з них понад мільйон кубометрів були недостатньо очищені. До того ж обсяги останніх зростають через погану роботу очисних споруд.

А найбільшими забруднювачами роками залишаються комунальні підприємства, серед яких екологи називають хмельницький, дунаєвецький, красилівський, теофіпольський водоканали та управління житлово-комунального господарства тощо.

Десь брудні води повертаються в природу через незадовільний технічний стан очисних споруд. А десь, як от у Летичеві та Віньківцях, очищення взагалі не проводиться.

У десятках міст і селищ краю старі очисні потребують модернізації та реконструкції. На їх заміну потрібен значний фінансовий ресурс, якого наразі немає у громад. І все-таки деяким вдається розв’язувати цю проблему.

Так, за будівництво очисних узялись у Віньківцях, де до кінця року планують запустити їх у роботу. А в Городку вже побудована перша черга і ведуться пуско-налагоджувальні роботи. До кінця року хочуть упоратись із реконструкцією другої черги очисних споруд і в Дунаївцях.

Крім того, програмою охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області, яка розрахована на наступні п’ять років, передбачено будівництво та реконструкція споруд для очищення стічних вод ще в десятку населених пунктів.На нові каналізаційні системи розраховують у селищах Війтівці, Стара Синява, Летичів, Наркевичі тощо.

На місцях готові до роботи та очікують головного — фінансування. Уже розроблено проектну документацію для спорудження каналізаційних очисних споруд господарсько-побутових стоків в обласному центрі. Загальна вартість цього об’єкта оцінюється у 875 мільйонів гривень. Тож тепер у місті думають, де відшукати такі інвестиції.

Готові проекти з реконструкції каналізаційних очисних споруд і у Старій Ушиці та Городку. Й обидві громади шукають по 12,8 мільйона гривень, щоб розпочати роботи.

А декому пощастило. За інформацією департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства ОДА, цього року Державний фонд регіонального розвитку виділяє на реконструкцію очисних споруд та напірного колектора в Дунаївцях шість мільйонів гривень. Ще півтора мільйона на цей об’єкт додасть місцевий бюджет.

А на будівництво очисних споруд каналізації у Віньківцях надійде майже 25 мільйонів гривень.

— Нам є над чим працювати. Останніми роками в населених пунктах за рахунок коштів державного, обласного та місцевих бюджетів було збудовано чимало нових свердловин та водогонів, які принесли людям чисту воду. Але при цьому мало хто подумав про те, як бути зі стоками, — прокоментував ситуацію перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін. — Тому тепер звертатимемо увагу на те, щоб під час будівництва нових водогонів громади одночасно дбали про будівництво каналізаційних мереж та очищення стічних вод. Усі разом повинні відповідати за те, щоб у природу не повертались брудні потоки.

Цифра

Торік загальний уміст забруднюючих речовин, скинутих у річки та ставки, перевищив 23 тисячі тонн.

Хмельницький.

Фото з відкритих джерел.