Парламентська діяльність

94% — присутність на пленарних засіданнях Верховної Ради України, 98% — участь у всіх голосуваннях. Розглянуто 1000+ звернень громадян, надано відповіді. 45% з них стосувалися забезпечення дотримання законності, 17% — соціального захисту; 16% — змін до законодавства; 9% — охорони здоров’я; 5% — праці та зарплати; 4% — діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування.

Законотворча діяльність

Руслан Стефанчук розробив 66 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради України в авторстві та співавторстві, серед яких 37% прийнято, 50% — на розгляді. За результатами аналізу експертів громадської організації «Інститут законодавчих ідей» перший заступник глави парламенту не подав жодного корупційного законопроекту за два роки роботи в парламенті. 

Керував робочими групами з розробки законопроектів з питань народовладдя та щодо рекодифікації цивільного законодавства. Очолив роботу над створенням Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2021 рік та Середньострокової стратегії розвитку законодавства, підготовлених у результаті тісної співпраці трьох суб’єктів законодавчої ініціативи: парламенту, Кабінету Міністрів та Офісу Президента України.

Результати прийнятих законів і постанов:

1. Забезпечено особисте голосування народними депутатами.

2. Українському народу повернено право участі у всеукраїнському референдумі.

3. Створено Національний орган інтелектуальної власності.

4. Посилено охорону та захист прав на торговельні марки та промислові зразки та боротьбу з патентним тролінгом.

5. Проведено урочисті засідання парламенту з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України та з нагоди 25-ї річниці прийняття Конституції України.

6. Розпочато роботу над законодавством про державну символіку України тощо.
Руслан Стефанчук подав 857 поправок, 87% з них прийнято. Отримав перше місце з позафракційних депутатів, до чиїх правок найбільше дослухався парламент за 2020 рік.

Міжнародна діяльність

Перший заступник Голови Верховної Ради України став ініціатором запровадження «днів ЄС» в парламенті України, в які відбувається голосування за євроінтеграційні законопроекти. Також Руслан Стефанчук узяв участь у низці офлайн- та онлайн-заходів і робочих зустрічей міжнародного рівня з питань розвитку демократії, євроатлантичної інтеграції, добросусідських відносин, національної безпеки України.

Він зустрічався з: віце-маршалкою Сейму Республіки Польща М. Госєвською, віце-спікером Сейму Литовської Республіки П. Саударгасом, депутатом Бундестагу Німеччини Й. Заатгоффом, Головою Сеймасу Литовської Республіки В. Чмілітє-Нільсен, головами комітетів у закордонних справах парламентів Естонії, Латвії та Литви М. Міхкельсоном, 
Р. Колсом і Ж. Павільонісом, Надзвичайним і Повноважним Послом Азербайджану в Україні Е. Ахундовою та іншими.

Наукова діяльність

На базі Інституту законодавства Верховної Ради України Руслан Стефанчук узяв участь в онлайн-презентації оновленого видання «Путівник по законодавству України»; науково-практичній конференції «Здобутки та перспективи розвитку конституціоналізму в Україні». А також у відкритті онлайн установчої сесії за навчальними програмами підвищення професійної кваліфікації «Законотворча діяльність», «Європейське парламентське право» та прочитав лекцію «Системний підхід до удосконалення правотворчості».

За результатами голосування представників юридичної громадськості став лауреатом Премії імені Ярослава Мудрого-2020 у номінації «За видатні заслуги у законотворчій, судовій та правозастосовній діяльності».

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.