Її заснували цьогоріч за ініціативою місцевих краєзнавців, журналістів, літераторів і за підтримки міської та районної влади, а також меценатів.

У такий спосіб на малій батьківщині братів Володимира, Миколи та Сергія Шеметів пошанували цих подвижників української справи. Вихідці з заможної дворянської родини ще наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття зарекомендували себе діяльними патріотами рідної землі, борцями за волю України в багатьох іпостасях. Однак брати Володимир і Микола Шемети назавжди закарбували свої імена в історії передовсім як фундатори та видавці першої у Наддніпрянській Україні, тобто на території тодішньої Російської імперії, україномовної газети «Хлібороб». Остання почала виходити в Лубнах у листопаді 1905 року.

Показово, що лауреатом премії одразу в двох номінаціях, якими відзначають здобутки в царині журналістики, літератури, краєзнавства та втілення в життя суспільно значущих медіа-проектів, став засновник і головний редактор сучасного «Хлібороба» Олег Гаврильченко. Саме він у рідних Лубнах 1994-го відновив випуск цього видання. І як журналіст, видавець, громадський діяч зробив немало задля плекання наших національних цінностей, увічнення пам’яті братів Шеметів, упорядкування місця вічного спочинку представників цього славетного роду.

У номінації «За вагомий особистий внесок у розвиток і популяризацію національно-патріотичного руху» визначили одразу двох лауреатів премії. Ними стали також знані лубенці — бандурист, голова Всеукраїнської громадської організації «Молода Просвіта» Віталій Мороз і художник Володимир Мірошниченко. Своє захоплення пісенно-музичним та образотворчим мистецтвом вони поєднують із активною громадською, просвітницькою діяльністю. Істотним доважком до дипломів лауреатів стали грошові винагороди. Перших лауреатів премії під час церемонії вручення нагород, крім представників місцевої влади та громадськості, привітали самодіяльні артисти.

На знімку: лауреати премії імені братів Шеметів  Віталій Мороз (ліворуч) і Олег Гаврильченко.

Фото з сайту Лубенської міськради.