Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, Командувач Національної гвардії України
генерал-полковник Микола Балан
(у першому ряду).

Участь у церемонії взяли Голова Верховної Ради Дмитро Разумков та його заступниця Олена Кондратюк.
 


Під час вшанування.

А також голови комітетів і фракцій Верховної Ради, міністр внутрішніх справ, Командувач Національної гвардії, члени родин загиблих та інші.

Військові капелани відслужили панахиду за загиблими військовослужбовцями Ігорем Дебріним, Дмитром Сласніковим, Олександром Костиною та Богданом Дацюком. Присутні, схиливши голови, хвилиною мовчання вшанували їхню пам’ять.

Після того розпочалась церемонія покладання квітів до меморіальної дошки.

«На жаль, ця справа й досі перебуває у суді, вироків немає», — наголосив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков під час підходу до журналістів після завершення церемонії. Глава парламенту упевнений: всі ми повинні робити все для того, щоб закон був один для всіх, не залежно від політичних прапорів та побажань. «Справа має бути доведена до логічного кінця і всі, хто винен у цій трагедії, мають понести відповідальність за усією суворістю закону», — констатував він.

Зміни до Конституції максимально збалансувати та узгодити

Відповідаючи на запитання журналістів стосовно конституційних змін, текст яких нині напрацьовується робочою групою, Голова Верховної Ради закликав колег зробити його максимально збалансованим та узгодженим з усіма фракціями.

«Будь-які зміни до Конституції — це 300 голосів. Якщо під час так званого першого читання — направлення до Конституційного Суду — потрібно 226, у попередньому схваленні — теж 226 голосів, то для остаточного голосування на наступній сесії — 300 голосів. Мені б точно не хотілося, аби реформа децентралізації завершилась, отримавши 299 голосів, і ми знову починали цей процес спочатку», — зазначив Дмитро Разумков, зауваживши: «Ми повинні завершити цю реформу. Тому до неї потрібно підходити якісно, збалансовано і нарешті завершити те, що ми всі обіцяли. Всі партії, які йшли на вибори, підтримували децентралізацію в тій чи іншій мірі. Тому маємо виконати передвиборчі обіцянки, які давали. Повноваження нарешті мають бути передані на місця. Я багато їжджу по країні, бачу: на місцях краще видно — що потрібно зробити, аніж в Києві. Іноді є питання якості, фаховості, інші проблеми, пов’язані з реформою, але загалом ця реформа є одна з найуспішніших».

Відповів Голова Верховної Ради й на запитання журналістів щодо формули Штайнмаєра. Станом на сьогодні, за його словами, питання Донбасу та Мінських угод є одним із ключових. «Щодо формули Штайнмаєра, то нині немає пропозицій про зміну законодавства, в яких вона була б відображена. Якщо ми говоримо про Мінські домовленості, то там є чіткий алгоритм дій. Давайте виконаємо перше — повне припинення вогню. Напередодні я був на сході. Позавчора були поранені, вчора — загиблі і поранені. Давайте виконаємо перший пункт, а потім говоритимемо про інше», — сказав він.

Прокоментував глава парламенту й слова секретаря РНБО Олексія Данілова, що, мовляв, ми всі бачимо, які закони приймаються у Верховній Раді, і зауважив: «Мені б теж хотілося побачити, які закони приймаються в Раді, і які, на думку секретаря РНБО, не відповідають Конституції, і є корупційними». Д. Разумков нагадав, що після прийняття закону саме Президент підписує їх. «Я впевнений, на відміну від пана Данілова, що Президент, як гарант Конституції, як глава держави, точно не підписав би законів, які містять корупційну складову. Це 100 відсотків», — зауважив він.

Закон один для всіх

Торкнувшись прикрого інциденту з п’ятим Президентом, якого у день святкування 30-річчя Незалежності облили зеленкою, Д. Разумков сказав: «Прояв такої поведінки я вважаю ганебним. Якщо ми говоримо про День Незалежності, то в 30-річчя країни потрібно знаходити ті точки, які робитимуть нас єдиним сильним фронтом у захисті нашої територіальної цілісності, і незалежності у тому числі. Тому вважаю, що дії, які відбулися, — неприпустимі. Правоохоронні органи цим займаються, тут не повинно бути опозиції або влади. Тут є підходи, які діють у рамках закону. А закон один для всіх і для Президентів, і для журналістів, і для простих громадян. І тих, хто хоче порушити цей закон, потрібно притягати до відповідальності, щоб вона була максимально жорсткою».

У ситуації з ДТП за участі народного депутата Олександра Трухіна, то Д. Разумков зауважив: «Ситуація навіть не в ДТП. Ми всі люди, і будь-хто може потрапити в аварію. Питання в іншому. Якщо будуть підтверджуватись інші факти, пов’язані з цією пригодою, то реакція повинна бути жорсткою. Тут знову немає влади та опозиції. Тут є закон, і закон буде працювати. Я особисто докладатиму максимум зусиль, щоб ніхто не тиснув на правоохоронців. Як я розумію, нині цю справу з МВС забирає ДБР, бо це зона їх відповідальності, і сподіваюсь, що розслідування буде абсолютно неупередженим. Думаю, що тут не варто тримати паузу: людина має сама вийти і сказати, що відбулось. Це правильно і чесно. Сподіваюсь, що колега на це піде».

Наразі сам О. Трухін перебуває у складі делегації в рамках візиту Президента до США. Проте, за словами Д. Разумкова, Верховна Рада не делегувала його. «Можливо, його запросили з Офісу Президента», — припустив політик, уточнивши, що від парламенту до США не було делеговано жодного народного депутата.

«Це не повинен бути компроміс із совістю»

Коментуючи підготовку до другого читання законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень       (№ 5600), Д. Разумков зауважив, що «це не повинен бути компроміс із совістю». «З одного боку всі, дійсно, розуміють, що ми повинні наповнювати бюджет. А з іншого — ми не повинні «заганяти» бізнес. Це точно неправильний варіант, особливо якщо ми говоримо про малий і середній бізнес, який найбільше постраждав після ковіду. Ми повинні все це врахувати», — сказав він, додавши, що кінцевої таблиці правок ще немає. Власне, поправки до проекту подавав і глава парламенту: «Навряд чи мене хтось назве спамером, але й у мене є велика кількість поправок, на яких я наполягатиму». Щоправда, прогнозів стосовно ухвалення законопроекту глава парламенту не дає, все залежатиме від того, скільки поправок врахує комітет.

Свобода слова

Відповідаючи на запитання стосовно утисків ЗМІ, політик наголосив, що свобода слова — це одне з великих надбань, які є в Україні, і яким, на жаль, не можуть похвалитися наші сусіди. «Це те, що ми точно повинні зберегти. Ми цим славимось у гарному розумінні цього слова. Мою позицію ви знаєте: я завжди кажу, що будь-який тиск на ЗМІ є негативним. Так, мені не завжди може подобатись, що й про мене кажуть, але це нормально. Критика, насправді, це хороша річ. Вона повинна бути конструктивною. Якщо вона конструктивна, то навіть допомагає рухатись, якісь помилки знайти і виправити їх. Тому впевнений, що український політикум робитиме все для того, щоб свобода слова залишалась тим базисом, який обов’язково має бути в країні», — констатував Голова Верховної Ради.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут