У центрі масової вакцинації на Краматорському автовокзалі.

З них понад 120 тисяч завершили вакцинацію, отримавши дві дози антиковідного препарату. Щодня кількість вакцинованих збільшується, але в масштабах області темпи проведення щеплень проти коронавірусу залишаються незадовільними.

У пунктах щеплень — дедалі більше черг

Нині у Донецькій області діють 12 центрів масової вакцинації, які розташовані у Маріуполі, Волновасі, Селидовому, Покровську, Добропіллі, Костянтинівці, Слов’янську, Бахмуті, Торецьку та Краматорську. Тут можуть пройти щеплення всі громадяни, маючи при собі паспорт громадянина України та ідентифікаційний номер.

Усі центри працюють без вихідних. З наближенням осені центри вакцинації помітно активізували свою роботу. Не обходиться й без черг. Хтось поспішає пройти щеплення до початку навчального року, комусь роботодавець поставив умову — без сертифіката про проходження вакцинації не приходити. Люди старшого віку (група ризику) йдуть вакцинуватися, щоб не випробувати здоров’я на міцність напередодні осінньої «ковідної» хвилі, про яку попереджає МОЗ та ВООЗ. Та й тривожна статистика не дає розслабитися: в Донецькій області з початку пандемії захворіли на коронавірус майже 100 тисяч жителів. З них 2 430 осіб, на жаль, померли.

Утім, процес проходження щеплень не для всіх пацієнтів є гладким та безпроблемним. 41-річний мешканець Краматорська Олександр нарікає на те, що в лікувальних закладах міста часом бракувало вакцини Pfizer. Щоб відвідати пункт щеплення за направленням з роботи, чоловікові довелося їхати автобусом через усе місто — до Центру первинної медико-санітарної допомоги № 1, що на вулиці Дніпровській, хоча сам він мешкає поруч із місцевою поліклінікою № 3.
Біля кабінету щеплень Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3, що в самому центрі Краматорська, людей серед дня зібралося стільки, що яблуку ніде впасти. Черга, в якій переважають літні люди, нервує з появою кожного нового відвідувача, який намагається протиснутися до кабінету нібито «лише запитати». Адже лікар тут приймає лише до 12.00, а на годиннику — 11.20...

«Вакцинуюся вдруге, — каже 62-річна жителька Краматорська Анна Сергіївна. — Все б то нічого, але ось дивіться: біля кабінету стільців обмаль, а людей у черзі — зо два десятки. Переважно пенсіонери. Встигнемо чи не встигнемо до завершення прийому — велике запитання. А тут і присісти ніде!».

У Краматорську Центр масової вакцинації населення функціонує просто у залі очікування автовокзалу, куди ще 7 серпня переїхав з приміщення Льодової арени. Тут щеплюють пацієнтів три мобільні бригади медиків вакциною CoronaVac. За потреби ця кількість може збільшитися до п’яти.

Начальник управління охорони здоров’я Краматорської міської ради Андрій Петриченко розповів, що з кожним днем і кількість охочих вакцинуватися від коронавірусної хвороби збільшується.

«Щодня відвідувачів центру масової вакцинації більшає. Центр працює щоденно з 9.00 до 15.00, але вже о 14.30 ми змушені припиняти поповнення черги, щоб за півгодини завершити прийом».

«Темпи проведення вакцинації вважаю незадовільними» (голова ОДА)

Щодо наявності вакцини, то її запаси в Донецькій області назвали достатніми. У середині серпня тут були доступними 121 766 доз — для першого та другого щеплень. Щотижня (переважно щоп’ятниці) область отримує нові партії вакцин.

«Нині маємо доступні на вибір препарати від різних виробників: AstraZeneka, Pfizer, CoronaVac, Moderna, — зазначив голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко. — Кожен може обрати ту з вакцин, якій більше довіряє. Ми робимо все можливе, щоб вакцинація була доступною: окрім 12 центрів масової вакцинації, відкрили також 195 пунктів щеплення в амбулаторіях. Крім того, працює 91 мобільна бригада, забезпечуючи вакцинацію маломобільних груп та трудових колективів».

Водночас очільник Донецької області зазначив, що вважає темпи проведення вакцинації незадовільними, оскільки, за його словами, на місцях бракує відповідального підходу до проведення вакцинації.

«Темпи вакцинації мають бути прискорені, — наголошує Павло Кириленко. — Ми повинні наростити колективний імунітет, щоб наступні хвилі пандемії були легшими і для людей, і для економіки країни, яка щойно почала відновлюватися. Нині вживаються заходи для того, щоб прибрати бюрократичні перепони, які заважають людині вакцинуватися  швидко. Вакцинація — це наша спільна відповідальність».

Голова Донецької ОДА наголосив: контроль за роботою центрів масової вакцинації буде постійним. Адже важливість проведення щеплень є безсумнівною й набуває актуальності з наближенням неминучого осінньо-зимового сплеску захворюваності. Складність перебігу епідемії залежатиме й від спільного — на рівні кожної установи та громади, відповідального ставлення до вакцинації. Це буде й своєрідним запобіжником від жорстких карантинних обмежень.

Педагогів закликають до соціальної відповідальності

Одне із завдань, поставлених під час вакцинації, — щоб до 1 вересня прищепити від коронавірусу максимальну кількість працівників закладів освіти та охорони здоров’я. У подальшому вживатимуться заходи із запровадження на рівні профільних міністерств загальнообов’язкової антиковідної імунізації викладацького складу. Може статися й таке, що викладача просто не допускатимуть до виконання обов’язків без сертифіката вакцинації.

Розповідаючи про перебіг вакцинування проти COVID-19, директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Сідашева каже:

«На Донеччині станом на 18 серпня відсоток вакцинації педагогічних і технічних працівників — починаючи з дошкільної освіти і завершуючи вищою та передвищою освітою — становить 41%. До того ж тільки за наявності 80% вакцинованого педагогічного колективу навчальні заклади зможуть працювати у звичайному, повноформатному режимі у будь-якій епідемічній ситуації — в жовтій, помаранчевій і навіть червоній зонах».

Чиновниця зазначає: активно долучилися до імунопрофілактичної кампанії педагогічні працівники Бахмутської, Комарської, Курахівської, Олександрівської територіальних громад. Так, в Олександрівській ТГ вакциновані 77% педагогічних і технічних працівників, Очеретинській — 66%, Селидівській — 58%, Сіверській — 53%, Торецькій —75% працівників.

Водночас негативна ситуація щодо вакцинації спостерігається у Білозерській, Вугледарській, Добропільській територіальних громадах.

«У Добропільській територіальній громаді — тільки 17%, Дружківській територіальній громаді — 27%, Званівській — 21%, Іллінівській — 24%, Кальчицькій — 11%, — повідомила Тетяна Сідашева. — У Краматорській територіальній громаді лише 35% вчителів вакциновано. Мангушська територіальна громада, Миколаївська територіальна громада — тільки 28%. У Новодонецькій, Світлодарській, Святогірській, Удачненській, Хлібодарівській, Черкаській, Шахівській територіальних громадах відсоток вакцинації педагогічних і технічних працівників є нижчим від середньообласного показника»...

Імунізації жителів з непідконтрольної території заважають окупанти

На Донеччині триває й вакцинація жителів, які прибули з тимчасово окупованої території. Станом на середину серпня тут щеплення зробили майже 200 осіб, хоча записувалося на вакцинацію набагато більше. Втім, через перепони, які російські окупанти створюють на своїх пропускних пунктах для людей, котрі прагнуть виїхати на вільну частину області, більшість зарезервованих для мешканців ТОТ доз вакцини так і залишається незатребуваною.

«З боку України усі КПВВ працюють, але російські окупанти блокують роботу своїх пунктів пропуску. Попри це ми працюємо над тим, щоб створити для мешканців окупованих територій усі умови для повноцінної вакцинації, — наголосив очільник Донеччини. — Якщо буде забезпечений безперешкодний пропуск громадян, то всі охочі зможуть отримати щеплення. Ми не робимо жодної різниці між жителями підконтрольної та жителями непідконтрольної території».

В області й нині діють пункти вакцинації, наближені до лінії розмежування. Туди забезпечується підвезення людей, які прибули з тимчасово окупованої території через КПВВ «Новотроїцьке» у період, коли цей пункт працює, — двічі на тиждень. Утім, проблема залишається одна — забезпечення пропуску через КПВВ.

Тим часом статистика свідчить про те, що вакцинація найактивніше відбувається у великих містах. Окрім Маріуполя та Краматорська серед лідерів також міста Селидове та Покровськ. Але деякі громади, зокрема сільські, помітно відстають. Однією з таких є Криворізька територіальна громада. Водночас фахівці не схильні ділити населені пункти на «успішні» й «неуспішні» за темпами проведення щеплень. Наприклад, міста Покровськ і Мирноград розташовані неподалік одне від одного, але рівень вакцинації у кожному з них є різним.

На те, що Донецька область перебуває на десятому місці з кінця за кількістю вакцинованих, впливає й особливість регіону як одного з найбільш густонаселених в Україні.

А ще ускладнюють роботу місцевих медиків численні фейки. Найпоширеніші з них — нібито вакцина не є ефективним засобом запобігання коронавірусу, що вона, мовляв, дає негативний побічний ефект тощо. Отже, долання перепон, оздоровлення ситуації не лише в медичному, а й в інформаційному сенсі є спільним завданням і роботою на найближчу перспективу.

Фото автора.