У трансформованій Україні буде більше справедливості, більше можливостей. «Будуємо успішну та стійку Україну», — зазначив Президент. Захід відбувся у перший день візиту до Сполучених Штатів і став презентацією не тільки планів правлячої команди, а й нинішнього стану речей в Україні, воюючій країні, де попри все продовжуються реформи, а й майбутніх дій, в тому числі у сферах безпеки, енергетики, економіки тощо. Вочевидь так чи інакше всіх цих тем торкалися і під час зустрічі Володимира Зеленського з Президентом США Джо Байденом, яка відбулася учора. У зв’язку з різницею у часі докладніше про ці перемовини ми повідомимо у наступному номері.

А щодо першого дня перебування у Вашингтоні, то, виступаючи перед представниками провідних американських аналітичних центрів і журналістами, Володимир Зеленський наголосив, що всі масштабні зміни в Україні відбуваються в умовах війни: «Безпека залишається ключовим викликом для України. А повне відновлення суверенітету й територіальної цілісності України є ключовою метою», повідомляє Офіс Президента. Володимир Зеленський зазначив, що нині немає жодної іншої країни, яка б проводила такі системні реформи в умовах збройного протистояння одній з найпотужніших армій у світі.

За словами Президента, презентований документ є інструментом для розвитку стратегічного партнерства України зі США в економіці й містить конкретні спільні економічні, інвестиційні проекти. «Закладені в плані понад 80 проектів — це амбітні проекти на загальну суму 277 мільярдів доларів. Вони передбачають фінансування коштом державного бюджету України, а також залучення програм міжнародної допомоги, кредитів, інвестицій», — сказав він.

Першого дня також відбулися зустрічі Президента України з міністром оборони США Ллойдом Остіном та президентом групи Світового банку Девідом Малпассом. Під час перемовин з главою Пентагону йшлося не тільки про ситуацію в Україні, а й про міжнародну співпрацю, зокрема з огляду на останні події в Афганістані. Володимир Зеленський запевнив, що Україна є й залишатиметься на одному боці зі Сполученими Штатами в захисті свободи та демократії. Натомість міністр оборони США запевнив, що США стоятимуть поруч з нашою країною, підтримуватимуть її суверенітет і територіальну цілісність, допомагатимуть у протидії російській агресії. Він також висловив підтримку прагнення України до набуття членства в НАТО.

Сторони обговорили ситуацію на сході України, перспективи співпраці в Азовсько-Чорноморському регіоні та гарантування свободи судноплавства в міжнародних водах. Ллойд Остін повідомив, що США ухвалили рішення про виділення додаткової безпекової допомоги Україні в обсязі 60 млн доларів, включно із закупівлею переносних протитанкових ракетних комплексів «Джавелін».

Під час зустрічі з президентом групи Світового банку Девідом Малпассом глава держави подякував за вчасну підтримку України з боку Світового банку в боротьбі з пандемією коронавірусу, що допомогло пройти найважчі етапи кризи, повідомляє Офіс Президента. Співрозмовники позитивно оцінили успішну взаємодію, про що свідчить отримання рекордних обсягів фінансування від Світового банку нашою державою. Глава держави ознайомив делегацію Світового банку з реформами, які впроваджують в Україні. Було відзначено земельну реформу та розвиток аграрного сектору, який банк готовий максимально підтримувати.

У межах візиту було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством економіки України та Експортно-імпортним банком США, а також угоду, яка визначає новий етап співпраці України та США у сфері оборони й безпеки і стосується стратегічного оборонного партнерства, науково-технічного співробітництва, безпеки космічних польотів, захисту інформації, а також прикордонної безпеки.

Окрім того, у перший день перебування в Сполучених Штатах Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська відвідали Меморіал жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні, відкритий у листопаді 2015 року в центрі Вашингтона (на знімку).

Фото з сайту www.president.gov.ua