Це передбачено Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Перед початком кампанії із добровільного декларування в «Укрінформі» відбувся прес-брифінг на тему «Одноразове добровільне декларування — чиста фінансова історія», участь в якому взяли голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, міністр фінансів Сергій Марченко та в. о. голови Державної податкової служби Євген Олейніков.

«Податкова амністія — це президентська ініціатива, і ми робили все можливе, щоб вона стартувала з вересня. Йдеться не про ревізію статків чи перевірки, скільки хто заробив — ніхто не буде приходити до людей і питати, звідки в тебе це майно. Йдеться про можливість «відбілити» статки, — зазначив Д. Гетманцев, додавши, що амністувати активи можуть усі податкові резиденти України, які були тут на момент декларування або отримання доходів, а також ті, хто свого часу заробив в Україні, але потім поїхав за кордон.

Водночас, за словами голови комітету, не зможуть «відбілити» свої активи працівники державних структур, які подають або подавали хоча б раз від 2005 року декларацію чиновника, а також неповнолітні, недієздатні та обмежено дієздатні особи, особи, щодо яких застосовано санкції.

«В майбутньому кожен українець, напевно, здійснюватиме дорогі придбання. І щоб усі свої гроші він міг використовувати без будь-яких обмежень як в Україні, так і за кордоном, адже амністія стосується й будь-яких витрат за межами країни, ми й закликаємо співвітчизників узяти участь у добровільному декларуванні», — наголосив Д. Гетманцев.

Голова комітету нагадав, що закон про одноразове добровільне декларування передбачає три податкові ставки. «Загальна, п’ятивідсоткова ставка, поширюється на будь-яке майно та активи, що знаходяться на території України. Передусім — це гроші. Для того, щоб їх амністувати, Нацбанк, Мінфін та Податкова передбачили дуже просту процедуру — береш гроші, приходиш до будь-якого банку і відкриваєш спеціальний рахунок. Отримуєш довідку про зарахування туди коштів, яку додаєш до електронної декларації, поданої в Державну податкову службу. І після сплати 5%  податку ці гроші вважаються амністованими», — зазначив він. Після цієї процедури кошти можна одразу знімати або переказувати на інші рахунки.

Ті ж, хто вирішив інвестувати кошти в українські ОВДП, платитимуть 2,5% податку. «Це робиться для того, щоб заохотити громадян вкладати гроші в державні облігації», — пояснив Д. Гетманцев.

І, нарешті, ті, хто має активи за кордоном, можуть заплатити 7% податку упродовж перших півроку від початку добровільного декларування (з 1 вересня по 1 березня) або 9% — у другому, до 1 вересня 2022 року. При цьому людина не зобов’язана повертати такі активи в Україну, але має додати до декларації підтвердження того, що вони в неї є, наприклад, довідку з іноземного банку про стан відкритого там рахунку, пояснив голова комітету.

Зауважимо, що декларації не потрібно подавати тим, чия квартира не перевищує 120 кв. м, будинок не більший за 240 кв. м, а нежитлова нерухомість — 60 кв. м. Також не потрібно декларувати земельні ділянки, площа яких відповідає нормам безоплатного передавання, наприклад, земельні паї, а також інші активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень, один транспортний засіб особистого некомерційного використання.

На думку міністра фінансів Сергія Марченка, одноразове добровільне декларування — це спосіб цивілізовано вивести на світло гроші та активи, щоб далі спокійно їх використовувати. За його словами, цей закон формує стимули для залучення виведених з тіні доходів в економіку України.

В. о. голови Державної податкової служби України Євген Олейніков звернув увагу, що декларант не повинен підтверджувати джерела своїх доходів. «По суті, Державна податкова служба вірить декларанту на слово», — зазначив він, додавши, що одноразова (спеціальна) добровільна декларація подаватиметься декларантом до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету.