Він двічі приїжджав до міста, на початку 90-х і у 1998-му, і справив на містян враження політика, який насправді прагне змінити на краще країну і життя людей у ній. Про це говорив під час урочистого відкриття пам’ятної дошки голова Жмеринської районної організації НРУ Василь Марчук. Встановили її на фасаді Будинку науки і техніки, де політик зустрічався з людьми.

На урочистості прийшли представники міської влади, активісти, учасники АТО/ООС. Принесли прапор, який «рухівці» власноруч виготовили на початку боротьби за незалежність держави.

Його розмір 9х6 метрів. Велике полотнище тримали десятки людей, поки тривали урочистості.

Згадували події 30-річної давності. Микола Самборський розповів, як разом із В’ячеславом Полянським уперше піднімали у місті синьо-жовте знамено.

— Вшанування пам’яті В’ячеслава Чорновола ініціювали представники Руху, — розповів «Голосу України» один з ініціаторів встановлення дошки Олексій Гамарник. — Було це у 2018-му.

Приурочили подію до 80-ї річниці з дня народження політика. Щоправда, письмового дозволу на встановлення меморіального знака ми не отримали досі. Я особисто їздив у Київ, у дирекцію Південно-Західної залізниці. Будинок науки і техніки — на балансі залізничного відомства. Два дні ходив з одного кабінету в інший. Мене переправляли від одного посадовця до іншого. Врешті я сказав, що звертатимуся до преси. Тоді почув у відповідь: «Вважайте, що ви погодили встановлення дошки усно, письмово підтвердимо пізніше. Дотепер нема такого документа. Зате є пам’ятний знак на будівлі. Добре, що тут, у Жмеринці, залізничне начальство повірило нам на слово у таке погодження».
Встановили меморіальну дошку у 2018-му, тепер оновили, точніше, виготовили нову. За словами співрозмовника, вона більшого розміру та кращої якості.

— Політик викликав у людей симпатію своєю щирістю, безпосередністю, великим уболіванням за долю України, — продовжує Олексій Гамарник. — Якби тоді, на початку нашої незалежності, його обрали главою держави, Україна нині була б зовсім іншою. Особисто я не маю в цьому сумніву. Але склалося по-іншому, як кажуть, маємо, що маємо.

Фото з сайту ЖмеринкаCity.