За багаторічною традицією представники Житомирського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка та кияни з ОУН(д) прийшли до Преображенського собору, щоб вшанувати пам’ять полеглих за волю та незалежність України. Біля могили патріотів отець Михайло з Михайлівського собору провів панахиду.

«Шанувати пам’ять героїв — святе правило. Адже народ, який не знає своїх героїв, нічого не вартий; такий можна обдурити, збити на манівці, що робилося досі досить успішно... Без патріотичного виховання молоді ми не матимемо потужних зрушень у нашому суспільному, громадсько-політичному та економічному житті», — зазначив під час промови голова товариства «Просвіта» Святослав Васильчук.

Серед присутніх був киянин, представник ОУН(д) Богдан Яремчишин:

«Ми понад десять років приїздимо до Житомира. Окрім цього проводимо різноманітні акції в Києві, в рамках яких згадуємо і Сеника зі Сціборським. На День Незалежності члени нашої організації рухались Хрещатиком в колоні, щоб посилити український дух. У своїй діяльності ми наголошуємо на великому значенні книжки та викладанні правильної історії в школах, де були б висвітлені сторінки боротьби за становлення незалежності. Адже нашими попередниками докладено дуже багато зусиль задля здобуття державності. Одним із прикладів є смерть Сеника і Сціборського вісімдесят років тому».

Після міні-мітінгу учасники також поклали квіти до пам’ятників Олегу Ольжичу і Тарасу Шевченку.

Довідково

Микола Сціборський — український державний та військовий діяч, діяч УНР, один із фундаторів ОУН, теоретик українського націоналізму, письменник, співавтор проекту Конституції Української Держави, почесний громадянин міста Житомира (посмертно). Написав працю «Націократія», в якій говорив про панування нації у власній державі.

Фото автора.