Виготовлене для компресорної станції «Яготин» обладнання прибуває із Сум.

«Голос України» не раз розповідав про скрутну ситуацію, у яку потрапили сумські машинобудівники. А почалось фінансово-економічне падіння підприємства кілька років тому, коли воно виграло конкурс на проведення робіт із реконструкції вітчизняної газотранспортної системи, а тодішнє керівництво НАК «Нафтогаз» здійснювати заплановане передумало. Через це підприємство втратило майже 3 млрд грн, які могло заробити, і ця недоїмка стала тією сніговою грудкою, яка з часом перетворюється на лавину. Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання поступово накопичило найбільший в Україні борг із зарплати, який перевищив 300 млн грн.

І ось, здається, справедливість має всі підстави святкувати перемогу. Сумські машинобудівники одержали вагоме замовлення — не на 3 млрд грн, яке колись втратили, але також на дуже велику суму.

На підприємстві повідомляють, що вже виготовили обладнання для «Яготина» на загальну суму 680 млн грн. Це чотири величезні газоперекачувальні агрегати — кожен вагою 285 тонн. Один з таких агрегатів вже доставили із Сум до місця призначення у Київську область, і для цього знадобилось 38 автопоїздів, кожен завдовжки 26 метрів. Масштаби можемо тільки уявити. Нині здійснюється монтаж цього обладнання, у якому задіяні кращі фахівці сумського машинобудівного об’єднання. До Яготина прибула із Сум спецтехніка. Робітники та інженерно-технічні працівники працюють вахтовим методом і живуть у гуртожитках — усе робиться для того, щоб якнайшвидше впоратись із завданням. Працівникам збільшили розмір добових виплат.

Активні роботи на компресорній станції розпочалися кілька місяців тому. На «Яготині» компресується, тобто стискається, газ вітчизняного видобутку для подальшого його перекачування до підземних сховищ і споживачам. Паливо транспортується магістральними газогонами Шебелинка — Диканька — Київ, Шебелинка — Полтава — Київ і Єфремівка — Диканька —Київ.

Завантаженість роботою сприяє врегулюванню економічної ситуації в Сумському машинобудівному об’єднанні. Протягом тижня підприємства, що входять до його складу, зменшили загальну суму боргу із заробітної плати на понад 8 млн грн.

Сумська область.

Фото з сайту sumypost.com