Надзвичайний і Повноважний Посол Греції в Україні Василіос Борновас, голова Донецької облдержадміністрації, керівник військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко, заступник міністра закордонних справ Греції Константінос Власіс, голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець.

Заступник міністра закордонних справ Грецької Республіки Константінос Власіс і Надзвичайний та Повноважний Посол Греції в Україні Василіос Борновас під час перебування з робочою поїздкою на Донеччині зустрілися з головою Донецької облдержадміністрації, керівником обласної військово-цивільної адміністрації Павлом Кириленком та співголовою групи з міжпарламентських зв’язків з Грецькою Республікою, головою Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитром Лубінцем.

На зустрічі було обговорено питання співпраці та поглиблення культурних зв’язків між Грецією та Україною.

Передусім пан Власіс привітав українців з державними святами, які нещодавно відсвяткувала наша країна, а також подякував за допомогу, надану українськими рятувальниками у боротьбі з масштабними пожежами, що стали справжнім стихійним лихом для Греції.

Заступник міністра запевнив, що Греція завжди підтримувала і надалі підтримуватиме Україну в прагненні обстояти свою незалежність та територіальну цілісність.

Приазов’я віддавна є регіоном компактного проживання греків. Тут вони впродовж століть вибудовують міцні зв’язки з українцями, при цьому дбайливо зберігають свої культурні надбання, традиції та мови.

«Сам факт, що саме на Донеччині, у Маріуполі, працює Генеральне консульство Греції в Україні, свідчить про тривалу й непохитну співпрацю між греками та українцями у Приазов’ї, — зазначив Павло Кириленко. — Завжди приємно мати справу із людьми та країнами, дружні стосунки з якими сягають десятків, а то й сотень років. А особливо — переконуватися, що ці стосунки стають міцнішими під час труднощів та випробувань».

Очільник Донецької області нагадав, що Греція, як член ЄС і НАТО, є важливим союзником України у захисті проти російської агресії. Крім того, Греція приймає на відпочинок та оздоровлення дітей із населених пунктів, розташованих на лінії фронту, та дітей учасників російсько-української війни. І це є шляхетним та надзвичайно важливим для нашої країни проявом підтримки.

Взаємини між містами Донеччини та регіонами Греції не обмежуються гуманітарною допомогою: це рівноправні стосунки у торгово-економічній, науково-технічній, культурній та освітній галузях.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець наголосив, що наші країни мають, у тому числі, й спільні проблеми. Розуміння їх причин та наслідків робить Україну та Грецію ще ближчими.

«Історично склалося, що саме у Донецькій області проживає найбільша кількість етнічних греків. Тому для мене, як депутата-мажоритарника від Донецької області, а також співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Грецькою Республікою, цей візит є знаковим і важливим», — зазначив Дмитро Лубінець.

Павло Кириленко запросив представників Грецької Республіки на виставку-презентацію інвестиційного потенціалу Донеччини, яка відбудеться у Києві у жовтні цього року. Впродовж перебування на Донеччині поважні гості відвідали населені пункти, де проживають етнічні греки.

Фото зі сторінки Дмитра Лубінця у Фейсбуці.