На знімку: під час спільної прес-конференції Володимира Зеленського і Джо Байдена в Білому домі у Вашингтоні.

Це дасть змогу Україні більш ефективно захищати себе від російської агресії. Починаючи з 2014 року Сполучені Штати виділили 2,5 мільярда доларів на підтримку української армії, включно з 400 мільйонами доларів, які були надані Україні лише цього року. Про це йдеться у Спільній заяві щодо стратегічного партнерства України та Сполучених Штатів Америки, оприлюдненій в рамках візиту Президента України Володимира Зеленського до США.

«Після тридцяти років з моменту відновлення Україною своєї незалежності зв’язки між Україною та Сполученими Штатами є міцнішими, ніж будь-коли. Наші спільні цінності та відданість Європі, яка є цілісною, вільною, демократичною та перебуває в мирі, є основою нашого стратегічного партнерства. Ми працюємо разом над реагуванням на спільні глобальні виклики, включно з енергетичною безпекою та диверсифікацією, зміною клімату та пандемією COVID-19», — йдеться в документі, який поділено на кілька підрозділів, що визначають головні напрями співпраці двох держав: безпека і оборона; демократія, правосуддя та права людини; енергетична безпека та клімат; економічне зростання та процвітання; протидія пандемії та гуманітарна допомога.

У Спільній заяві, зокрема, зазначається, що Україна та Сполучені Штати завершили підготовку Стратегічної оборонної рамкової угоди, яка створює основу для посилення стратегічного співробітництва України та США у сфері оборони та безпеки та просування спільних пріоритетів, у тому числі впровадження реформ у сферах оборони та оборонної промисловості, поглиблення співпраці у таких сферах, як чорноморська безпека, кібербезпека, обмін розвідувальною інформацією та протидія російській агресії. Щодо підтримки євроатлантичних прагнень України, то Сполучені Штати вкотре підтвердили, що підтримують право України обирати свій власний зовнішньополітичний курс вільно від зовнішнього втручання, включаючи прагнення України вступити до НАТО. «Ми також залишаємося відданими допомозі Україні у проведенні реформ, що тривають», — йдеться у документі.

Щодо співпраці під час пандемії, то в заяві зазначається, що США вже надали Україні приблизно 55 мільйонів доларів допомоги у зв’язку із COVID-19 та передали майже 2,2 мільйона доз вакцин проти коронавірусу. І мають намір надати Україні додаткову допомогу, включаючи підтримку холодового ланцюга зберігання, та додаткові 12,8 мільйона доларів, пов’язаної з COVID допомоги в рамках Закону «Про план порятунку Америки». Окрім того, цього року Уряд США надасть Україні додаткові 45 мільйонів доларів гуманітарної допомоги.

Також США запевнили в підтримці і солідарності стосовно протидії «Північному потоку-2» і недопущення використання Кремлем енергетики як геополітичної зброї. Щодо блоків економічного, правосуддя та прав людини, то тут ідеться радше про очікування Вашингтона щодо впровадження заявлених Україною реформ і обіцянки підтримати країну в цьому процесі.

Власне, так чи інакше, всі ці теми вочевидь обговорювали і під час переговорів Володимира Зеленського з Президентом США Джо Байденом. Зустріч, дату проведення якої пересували двічі, і тривала удвічі довше запланованого часу. Як зауважив під час прес-конференції Володимир Зеленський, «те, що замість однієї години, зустріч тривала дві години, свідчить про те, що сторони зацікавлені в результаті цього діалогу. Я вважаю, що загалом зустріч була в нормальній, продуктивній, не постійно в сонячній атмосфері, але в такій нормальній чоловічій розмові». Глава держави зауважив, що від Президента США чув тільки приємні слова і розуміння складності ситуації. За його словами, Байден відзначив «великі кроки» щодо українських реформ, особливо — земельної та судової. Крім того, Зеленський заявив, що «всі бачать інфраструктурні зміни в Україні». «Я почув, що Президент підтримує Україну щодо надання членства в НАТО, але яким буде шлях — зараз складно сказати», — констатував Володимир Зеленський. Він зауважив, що під час зустрічі порушувалося питання безпеки в Чорноморському регіоні. «Є предметне питання і предметні пропозиції. Ми їх обговорюватимемо зі США. Думаю, що міністр оборони США прибуде в Україну. Чекатимемо на його візит і на робочі підгрупи з цього питання», — повідомив Володимир Зеленський, інформує Офіс Президента.

На думку Посла України в США Оксани Маркарової, другий, головний день візиту приніс велику кількість домовленостей, меседжів, результатів та конкретних планів на вже найближче майбутнє. «Зустріч за сніданком з першими особами провідних компаній з фінансового сектору, агро, інфраструктури, енергетики та оборонної індустрії, з більшістю з яких було в рамках візиту підписано конкретні домовленості про співпрацю, інвестиції чи спільні проекти. Церемонія покладання вінків на Арлінгтонському кладовищі. Потужний виступ Президента в Музеї Голокосту. Важлива зустріч першої леді з жінками — лідерками і обговорення багатьох важливих питань та ініціатив. Дружня зустріч з очільниками та членами Українського конгресового кокусу на чолі з пані Марсі Каптур, яка невтомно працює над розвитком стратегічного партнерства між нашими країнами. І, звичайно, відкриття Президентом та першою леді Українського дому разом з українською громадою та нагородження лідерів і представників нашої громади», — написала Оксана Маркарова у Фейсбук.

Учора Президент України прибув до Каліфорнії. «На честь приїзду глави Української держави будівлю мерії міста Сан-Франциско за ініціативою влади штату підсвітили кольорами українського прапора. Це перший візит Президента України до Каліфорнії за всю історію незалежності нашої держави», — повідомив Офіс Президента.

Тим часом американські ЗМІ, попри те, що в топ-новинах тема Афганістану, звертає увагу і на візит Президента України до Сполучених Штатів. Міжнародні оглядачі та експерти вбачають, що політика США щодо України може визначити і довгострокові цілі Америки у світі та силу її впливу на міжнародній арені. Газета «Boston Globe» зауважує, що президент Джо Байден використав свою першу зустріч з іноземним лідером, і це Володимир Зеленський, після виведення військ з Афганістану, щоб надати сигнал міжнародній спільноті: Сполучені Штати мають намір стати більш надійним союзником для своїх друзів, в даному випадку для України.

Фото з сайту president.gov.ua