Таку думку висловив голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

«Ця угода не декларативна, вона розписана за конкретними напрямами, які не тільки посилюють нашу оборону і безпеку у захисті від збройної агресії Російської Федерації, а також ще й посилюють стратегічну позицію нашої держави при будь-якому можливому розширенні агресії проти нас. США ефективно допомагатимуть Україні протидіяти російській агресії, включаючи повноцінну програму тренувань та навчань. Сприятимуть виконанню положень стратегії оборонної промисловості та реалізації реформ з метою задоволення потреб Збройних Сил України, включаючи збільшення прозорості українських оборонних закупівель, впровадження реформ корпоративного управління та розбудову довгострокового стратегічного партнерства у сфері науки та технологій, що матиме вплив на розвиток майбутнього безпекового середовища», — сказав він.

Голова комітету також відзначив, що з метою забезпечення свободи судноплавства та ефективної протидії зовнішнім загрозам і викликам у всіх сферах військової діяльності поглиблюється співробітництво в Чорноморському регіоні.
Крім того, задля стримування шкідливої кібердіяльності проти систем національної безпеки, виявлення причетних до здійснення такої діяльності та забезпечення ефективного захисту від противників посилюється співпраця у сфері кібербезпеки. Передбачається й партнерство оборонних розвідувальних спільнот з метою підтримки військового планування та оборонних операцій.

За словами Олександра Завітневича, парламент також працює над необхідними реформами. Зокрема, ухвалено Закон «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної власності», який впроваджує найкращі практики корпоративного управління. Також профільний комітет активно працює над законопроектом щодо повноважень Міноборони, Генерального штабу, Головнокомандувача та Президента як Верховного Головнокомандувача відповідно до євроатлантичних принципів та удосконалення процедур оборонного планування з урахуванням досвіду держав—членів НАТО та держав—членів Європейського Союзу.

«Ключовою метою України у зовнішній політиці залишається повноправна інтеграція в європейську та євроатлантичну спільноту.

Ще ніколи за 30 років незалежності Україна не мала таких близьких відносин в оборонній сфері зі США, які вдалося побудувати завдяки принциповим діям Президента Володимира Зеленського та усієї політичної команди нашої держави», — вважає голова комітету.

Вл. інф.