«Уряд знизив тарифи на електроенергію до 1,44 гривні для тих, хто споживає до 250 кіловат-годин на місяць. Для решти споживачів ціна залишиться без змін. Тож найактуальніше на цей час питання — це ситуація з опаленням та гарячою водою», — зазначив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

У зв’язку з цим він привітав підписання Президентом закону, який передбачає здійснення реструктуризації боргів теплокомуненерго за спожитий природний газ. «Десятки мільярдів гривень буде компенсовано. Це дасть змогу місцевій владі збалансовано вирішити питання з тарифами на тепло та гарячу воду у власних громадах. Уряд більше не встановлює відповідні тарифи, а тому дає місцевим керівникам необхідний інструмент, щоб такі тарифи були справедливими для людей», — зазначив Д. Шмигаль, нагадавши, що минулої зими уряд підписав меморандум із керівниками міст, у якому обіцяв вирішити ці питання. «Свою обіцянку ми виконуємо», — зауважив прем’єр, додавши, що підписаний закон дозволяє підприємствам теплоенергетики належно пройти опалювальний сезон.

А щоб процес реструктуризації боргів запрацював якнайшвидше, уряд схвалив положення про територіальні комісії, які займатимуться аналізом та верифікацією обсягу боргів. «Подивимося по кожному підприємству та кожному регіону, скільки там витрат на виробництво, скільки боргів, наскільки справді обґрунтовані ці борги. Відповідальність за достовірність даних лежить на керівниках підприємств. Уважно все буде перевірено, і далі вже почнеться процес реструктуризації», — зазначив глава уряду.

Кабмін затвердив Державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості на 2021—2030 роки. Реалізація цієї програми сприятиме створенню нових конкурентоздатних авіаційних технологій, матеріалів, виробничих процесів та обладнання, які використовуватимуться в серійному виробництві літаків, авіаційних двигунів та іншої авіаційної техніки. Також передбачено розроблення нових вантажних літаків, вітчизняного вертольота, безпілотних літальних апаратів, авіаційних тренажерів, авіаційних двигунів, модернізація наявних типів пасажирських і вантажних літаків та вертольотів. За словами віце-прем’єра — міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського, в разі успішного виконання визначених програмою завдань обсяг реалізованої продукції в період до 2030 року сягатиме 300—350 мільярдів гривень. Як наслідок, до бюджетів усіх рівнів має надійти 100—120 мільярдів гривень, а також буде забезпечено зростання середньомісячної зарплати зайнятих у галузі працівників. «І найголовніше — програма створює умови для відновлення та якісного розвитку наукового, інженерно-технічного, виробничого та керівного кадрового потенціалу галузі, збереження в період 2021—2030 років в авіаційній промисловості щонайменше 50 тисяч робочих місць та створення до 6 тисяч нових», — наголосив він.

Також уряд підтримав рішення про збільшення, щоправда, аж із 1 січня 2022 року, стипендій учнів закладів професійно-технічних освітніх закладів та студентів передвищої та вищої освіти. «Наше завдання — вкладати кошти в заклади освіти, дати стимули для розвитку, заохочувати підприємців інвестувати в освіту, мотивувати вчителів кращими зарплатами, а студентів — вищими стипендіями», — зазначив Д. Шмигаль. Нагадавши, що останнє підвищення розмірів академічних стипендій було в листопаді 2017 року, глава уряду повідомив, що з 1 січня 2022 року в закладах професійно-технічної освіти стипендії буде збільшено у 2,5 раза, а студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти отримають підвищення щонайменше в 1,5 раза.