Створений разом із поштовими адміністраціями Польщі та Литви блок присвячено битві Речі Посполитої та Війська Запорозького із армією Османської імперії біля Хотинської фортеці, у якій вирішальну роль відіграло українське козацтво під проводом гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.

Битва під Хотином 1621-го стала центральним та завершальним етапом Хотинської війни 1620—1621 років між Османською імперією і об’єднаними військами Речі Посполитої та українського козацтва. Якраз у вересні 1621-го запорозьке козацтво під проводом гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного відіграло ключову роль у перемозі в Хотинській битві, яка зупинила наступ османського війська та змусила султана Османа ІІ укласти мир.

Наслідки Хотинської битви мали велике міжнародне значення, адже вона змусила Османську імперію відмовитися від планів завоювання Європи та розвіяла легенду про могутність і незламність турків.

Спецпогашення спеціальними поштовими штемпелями «Перший день» відбулося в Києві та Хотині.

На поштовому блоці зображено фрагмент репродукції картини польського художника Юзефа Брандта «Битва під Хотином». У центрі картини — великий гетьман литовський Ян-Кароль Ходкевич, польський королевич Владислав та гетьман Війська Запорозького Петро Конашевич-Сагайдачний. На конверті — репродукція гравюри українського живописця і графіка Яна Грейма «Хотинський замок». Художнє оформлення блоку виконав Ярослав Очендзан.