Але ще не має свого імені. Його придумають глядачі, автори фільмів, актори, режисери — всі, хто причетний до І Хмельницького кінофестивалю.

В області активно відгукнулись на пропозицію Президента Володимира Зеленського щодо створення обласних кінокомісій. І пішли далі — організували свій кінофестиваль.

— У нас є чимало визначних місць, про які варто розказати всьому світу, а кіноіндустрія — один із способів популяризації і країни, і області, — сказав очільник ОДА Сергій Гамалій на прес-конференції, де представили I Хмельницький кінофестиваль і його проморолик.

Захід відбуватиметься 10—12 вересня в Кам’янці-Подільському та Хмельницькому. В цей час фільми-учасники конкурсної програми транслюватимуться у місцевих кінотеатрах, вхід до яких безплатний. Планується також показ стрічок просто неба на LED-екрані. Конкурсні стрічки можна буде побачити ще й у Шепетівці та Красилові.

Окрім глядачів, фільми оцінюватиме журі, у складі якого народний артист України Остап Ступка, голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Павло Сушко, виконавчий директор Одеського кінофестивалю Анна Мачух, режисер Денис Тарасов, членкиня Ради з державної підтримки кінематографії, експертка з кiномаркетингy Поліна Толмачова та продюсер Тарас Босак.

Фестиваль має свій гімн. Його представили раніше — під час святкування Дня Незалежності. Є також свій символ — статуетка хлопчика з кінокамерою. Її створив хмельницький художник Денис Мельник.

Як пояснив автор, це символ того, що в кожному з нас живе дитина, а у творчих людей вона яскравіше виражена.

— Якби ми давали більше свободи дитині, яка в нас всередині, то могли б більше творити. Хлопчик зростатиме і змінюватиметься, і з ним розвиватиметься і фестиваль, — прокоментував свій задум Денис Мельник.

А от імені хлопчик досі не має. Тож організатори заходу закликали всіх охочих запропонувати свої варіанти.

Хоча про проведення фестивалю було оголошено не так давно, до участі в конкурсі надійшло 170 робіт. З них відібрано 30 стрічок, які й змагатимуться за нагороди у трьох номінаціях: повнометражний фільм (п’ять робіт), короткометражний — шістнадцять робіт, та фільми, зняті у Хмельницькій області, — таких буде дев’ять.

Під час фестивалю відбудеться також допрем’єрний показ стрічки «Чому я живий» режисера Віллена Новака, Одеська кіностудія.

В ці дні відбудеться і перший показ альманаху «За вікном: Українські історії». Це історії режисерів Сергія Пудіча, Ігоря Даровського, Віктора Бутока, Євгена Кия, Катерини Оникійчук, Володимира Нагорного, Ганни Яровенко. Вони знімали фільм у семи містах у розпал пандемії. Вона продиктувала сюжети і наклала відбиток на процес зйомок, які робилися... через вікно.

На переможців чекають дипломи та винагороди. За кращий повнометражний фільм — премія у 30 тисяч гривень, за короткометражний — 15 тисяч, а за знятий на Хмельниччині — 10 тисяч. Самі глядачі оберуть стрічку, яка буде удостоєна Гран-прі.

Тих, хто любить кіно і хоче взяти участь в організації Хмельницького кінофестивалю, організатори закликали стати волонтерами. Для них відкривається можливість не тільки подивитись фільми, а й зазирнути за лаштунки цього дійства.

Хмельницький.