Заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев зазначив, що документ готується на основі схваленої Верховною Радою бюджетної декларації на 2022—2024 роки, одним із завдань якої є зменшення до 2024 року дефіциту державного кошторису. «Підготовка проекту держ-бюджету на 2022 рік здійснюється в умовах обмеженого фінансового ресурсу з урахуванням необхідності підготовки збалансованого та реалістичного проекту. Після дискусій з головними розпорядниками бюджетних коштів визначено пріоритетні напрями фінансування: це обороноздатність країни, фінансування медицини та підняття заробітних плат медикам. Плануємо на наступний рік закласти по зведеному бюджету на рівні 4,5 відсотка ВВП на охорону здоров’я», — повідомив він.

Наголосивши на важливості ефективнішого використання коштів як у медицині, так і в освітній сфері, Р. Єрмоличев зазначив, що по зведеному бюджету на освіту планується виділити на рівні 7,2 відсотка ВВП. «Ми передбачаємо можливість оновлення матеріально-технічної бази шкіл та підтримку організації якісного харчування учнів у закладах загальної середньої освіти», — додав заступник міністра фінансів.

Учасники наради також обговорили проблеми з погашенням заборгованості із зарплати працівникам вугільної галузі, виплат зарплат у сфері охорони здоров’я, питання формування механізму обрахунку зарплат педагогам, нагальні проблеми

Пенсійного фонду, необхідність збільшення прожиткового мінімуму та підвищення мінімальної заробітної плати.

Водночас у Федерації роботодавців України зауважили, що обговорення відбувається поки що без самого проекту держбюджету на 2022 рік. Тому пропонують Мінфіну під час остаточного доопрацювання документа передбачити можливість пріоритетного використання бюджетних коштів та коштів державних підприємств для закупівель продукції вітчизняних підприємств. Крім того, ФРУ розраховує на збереження або й розширення переліку наявних програм підтримки реального сектора економіки, відновлення фінансування з держ-бюджету програми підтримки малого та середнього бізнесу на період карантину, перегляд програми внутрішніх запозичень шляхом скорочення розміщення ОВДП та здійснення цільових запозичень — під інфраструктурні та інші проекти, які здатні підтримати реальний сектор економіки.

Заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін акцентував увагу на тому, що профспілкові пропозиції сформовано на основі чинного законодавства з урахуванням норм міжнародних зобов’язань України. За його словами, реалізація пропозицій профспілок дасть змогу забезпечити належний рівень соціального захисту громадян.

Нагадаємо, що 15 липня парламентарії взяли до відома внесену урядом бюджетну декларацію на 2022—2024 роки та схвалили рекомендації Верховної Ради щодо бюджетної політики, доручивши уряду підготувати та подати до парламенту проект закону про державний бюджет на 2022 рік з урахуванням цих рекомендацій. Відповідно до Бюджетного кодексу Кабінет Міністрів має подати проект держбюджету-2022 до Верховної Ради до 15 вересня.