Врятована школа підготувалася до свята першого дзвоника.

У селі на межі закриття опинилася школа — на наступний навчальний рік батьки записали тільки трьох першокласників, а потрібно щонайменше п’ять. Загалом у школі залишалося менш як 25 учнів, тож надалі вона не могла розраховувати на державну субвенцію, а мала повністю перейти на фінансування з бюджету громади. Коштувало б це 3 млн грн на рік — нереальну суму для Синівської сільської ОТГ, до складу якої входять Капустинці.

У місцевої влади було лише два варіанти: або закрити школу, або знайти спосіб, як її врятувати. Зупинилися на другому — через засоби масової інформації та соціальні мережі запросили охочих з усієї України переїжджати на «ПМЖ» до Капустинців. Особливе сприяння обіцяли багатодітним сім’ям, бо що численніша родина, то більше в ній потенційних школярів. Усім, хто переїде, гарантували житло з усіма комунальними вигодами. У селі чимало покинутих будинків, серед них обрали найбільш перспективні та почали робити ремонт. Сільській владі допомогла підприємиця-сільгоспвиробник. Для школи необхідні учні, аграрію потрібні робочі руки, тож підприємиця зобов’язалась викупити та відремонтувати для переселенців три покинуті сільські хати.

Відтоді минуло три місяці, і ми можемо повідомити про результат: він виявився ще кращим, ніж сподівались ініціатори проекту. До Капустинців вирішили переїхати аж шість багатодітних родин, і тепер місцева школа має шістьох першокласників. Поповнились і старші класи: у них навчатимуться 43 учні, тоді як могло залишитися лише 22. Але в другому випадку дітям довелося б продовжувати навчання в якомусь іншому селі, бо школу в Капустинцях ліквідували б.

Телеканал «Суспільне. Суми» показав на цю тему сюжет. Староста села Світлана Кулинич запевнила в телеефірі, що зупинятися на досягнутому не будуть: і надалі запрошуватимуть до Капустинців нових жителів та даруватимуть їм відремонтоване житло. Але робитимуть це вже наступного року.

Одна з родин переїхала до Капустинців із сусіднього села, котре також розташовано в Роменському районі на Сумщині. У сім’ї виховують вісьмох дітей, і їхня мама Світлана Стукачова каже: вирішили змінити адресу, бо людина шукає, де краще. На новому місці до школи ближче. Але головне — це житло. Воно з усіма вигодами, і кімнат стільки, що можна з комфортом розміститися всім.

Тож Капустинці, можна сказати, перемогли в конкурентній боротьбі за кількісний склад мешканців села. Нині тут майже 600 жителів, але порожніх хат ще чимало, і кожна з них — це резерв для зростання.

Сумська область.

Фото із сайту suspilne.media