— Наукові конференції, симпозіуми стали традиційними для нашого закладу, — розповіла «Голосу України» в. о. директора Національного музею-садиби Любов Коваленко. — Всі вони — для медичної спільноти. Вирішили порадувати цікавинкою іншу категорію відвідувачів.

За словами співрозмовниці, «пікнік» планували провести торік, до 210-ї річниці з дня народження видатного хірурга. На заваді став коронавірус. Нинішній 2021-й також позначений круглою дату — виповнюється 140 років відтоді, як припинило битися серце Пирогова.

У лікувальній практиці Пирогов використовував чимало рослин. Деякі з них росли на території садиби, яка дотепер залишається зеленою оазою на околиці Вінниці. Ознайомити з рецептами «чудесного лікаря» — такою була мета заходу. Одночасно запропонували зануритися у ту епоху.

При вході на територію музею гостей зустрічав господар садиби. Його роль виконував артист обласного муздрамтеатру Богдан Костюк.

Скількох людей позбавив недуги цей «чудесний лікар»! Про це говорив старший науковий співробітник музею Олег Кланца під час презентації книжки «За рецептами Миколи Пирогова», підготовленої колективом музею.

— Досліджуючи матеріали архівів, вишукували все, що стосується застосування лікарем рослин і дерев для лікування хворих, — казав старший науковий співробітник музею Олег Кланца. — Багато цікавих записів з цього приводу зберігається у щоденнику Пирогова. Він висаджував дерева, рослини, квіти. «У мене розарій з трьохсот видів троянд», — писав в одному з листів. До речі, лікар наголошував, що наша їжа теж може бути ліками.

«Пироговський пікнік» провели за підтримки департаменту туризму Вінницької міськради з метою більшого приваблення туристів до музею-садиби знаного у світі лікаря.

Фото автора.