Календарний план проведення шостої сесії передбачає, що десять тижнів парламент працюватиме в режимі пленарних засідань, шість тижнів відведено для роботи народних депутатів у комітетах, комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах) та чотири тижні — для роботи з виборцями. Про плани та завдання на шосту сесію ми попросили розповісти представників депутатських фракцій та груп.

Олександр КОРНІЄНКО, перший заступник голови фракції, голова партії «Слуга народу»:

— Новий політичний сезон буде насиченим, адже країна потребує змін, і ми продовжуємо їх втілювати. Головне, щоб усі працювали ефективно, а опозиція не блокувала роботу поправковим спамом.

Насамперед для нас важливий бюджетний процес та підготовка до опалювального сезону. В умовах, коли Росія відверто шантажує Європу і провокує рекордне зростання ціни на газ, а ми імпортуємо газ саме з Європи, вже сьогодні потрібно готуватися до різних сценаріїв. Тому урядовці мають зробити все необхідне, щоб наша країна пройшла цей зимовий сезон без проблем.

У середині вересня ми візьмемося за проект держ-бюджету-2022. Очікуємо, що урядовці передбачать у ньому видатки на субсидії, зростання мінімальної зарплати, збільшать видатки на медицину, освіту та національну оборону, на реалізацію судової реформи, модернізацію нашої армії. Це принципові речі!

Упродовж шостої сесії «Слуга народу» планує працювати над низкою соціальних ініціатив. По-перше, треба ухвалити всі необхідні рішення для індексації пенсій. По-друге, маємо скерувати і затвердити пакет рішень для запуску накопичувальної пенсійної системи. Це те, що є в усіх цивілізованих країнах і має бути в Україні. Якщо проголосуємо необхідні законопроекти цього року, система може запрацювати у 2023—2024 роках.

Крім того, з минулої сесії в нас залишився пакет «боргів» — законопроекти, які ми не встигли ухвалити до літніх канікул. Насамперед це законопроект № 5600 — про нову систему оподаткування, чесну для всіх учасників ринку. Також важливим є законопроект про деолігархізацію (№ 5599). Тут ми пропонуємо систему критеріїв, щоб відокремлювати великий бізнес від олігархічних структур. Нехай вони займаються великим бізнесом, ніхто не проти, але ж треба чесно сплачувати податки в бюджет країни.

Потрібно працювати й над завершенням земельної реформи. Маємо ухвалити закон про відшкодування відсотків, щоб фермери могли брати кредити на купівлю землі. Серед важливих питань — реформа СБУ, реформування управління містом Києвом, законопроекти з так званого пакета МВФ: ініціативи щодо реформування банківської сфери та посилення незалежності Національного банку.

Окрім того, можливо, вже цієї осені ми внесемо в зал закон про місцеві референдуми — він допоможе розвитку громад і водночас матиме запобіжники проти сепаратизму та інших негативних явищ.

І наостанок прокоментую чутки щодо можливих кадрових змін в уряді. Жодної змістовної розмови фракції з Президентом на цю тему не було, як не було й конкретних пропозицій щодо заміни членів Кабміну.

Іванна КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ, фракція «Європейська солідарність»:

— Виконуючи свої зобов’язання з точки зору європейської та євроатлантичної інтеграції, парламент під час цієї сесії мав би, зокрема, невідкладно забезпечити незалежність НАБУ, ухвалити реформу СБУ та продовжити реформування судової системи. Тоді б можна було говорити і про успіх візиту Президента до США в контексті реальної, а не бутафорної трансформації країни. Також відповідно до Угоди про асоціацію нам треба ухвалювати важливі законопроекти у сфері транспорту та екології. Та наразі я не маю великого оптимізму щодо цього.

Натомість ми бачимо в порядку денному ініціативу про так звані індустріальні парки, які буцімто покликані підвищити інвестиційну привабливість країни, а насправді спотворять конкуренцію на ринках і точно не сприятимуть залученню інвестицій.

Також викликає тривогу проект закону про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень (№ 5600). Під прикриттям наповнення бюджету влада нищить децентралізацію та бізнес, забираючи гроші в громад і посилюючи репресивні функції податкової.

Звісно, ми будемо наполягати на включенні важливих законопроектів до порядку денного сесії, але практика показує, що монобільшість не зважає на опозицію. На жаль, і надалі порушуються парламентські процедури, що не сприяє якісній законотворчості. До того ж попереду зима, людям прийдуть платіжки за комуналку, а це значить, що країну може накрити нова хвиля популізму. Українцям будуть продовжувати дурити голови якимись знижками на комуналку, замість того, аби розвивати економіку і давати людям можливість більше заробляти.

Кіра РУДИК, фракція «Голос»:


— Мета «Голосу» полягає в тому, щоб люди могли вільно заробляти та почуватися в безпеці у своїй країні. Тому ми маємо зосередитися насамперед на економічних та безпекових законопроектах. Важливим елементом нашого руху до НАТО є реформа СБУ. І вона потрібна в першу чергу нам, всередині країни. Для нас важливо, щоб СБУ боролася з терористами, а не з експортерами волоських горіхів. Крім того, важливо продовжити реформи оборонного сектору. Це — фокус нашої роботи у безпековій сфері. Якщо говорити про економічний напрям, то насамперед це пакет документів для відновлення співробітництва з МВФ. Сюди належать законопроекти, спрямовані на забезпечення більшої прозорості банківської системи, а також проведення прозорого конкурсу на посаду директора НАБУ. Це те, що ми підтримуємо. Крім того, йдеться про формування збалансованого бюджету, що також важливо для співпраці з МВФ, відновлення якої також відкриває шлях для отримання макрофінансової допомоги від ЄС. «Голос» буде підтримувати всі відповідні законопроекти.

Ми наполягатимемо й на ухваленні нашого антиолігархічного пакета. Я думаю, після того, як всі олігархічні депутатські групи проголосували за законопроект влади, будь-хто розуміє, що цей законопроект — повна фікція. Натомість «Голос» запропонував свій пакет законів для обмеження олігархічного впливу. Також для нас важливим є ухвалення закону про е-резидентство, який виокремлює нас у світі і здатен створити унікальні можливості для розвитку інноваційного бізнесу. З другого боку, ми продовжимо виступати за блокування найшкідливіших норм законопроекту № 5600, який прямо атакує середній клас. Усе літо ми працювали з бізнес-асоціаціями та провідними експертами, щоб розробити свої контрпропозиції.

Окреме важливе питання, на якому ми також будемо наполягати, це легалізація медичного канабісу. На нашу думку, права сотень тисяч наших співгромадян на адекватне лікування та допомогу мають бути забезпечені. І нещодавня відмова Верховної Ради від голосування за цей ліберальний гуманний законопроект — це відвертий «совок», із яким ми точно будемо боротися далі.

Юрій БОЙКО, співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя»:

— Як найбільш послідовну опозицію нас не влаштовує, як працює парламент. Порядок денний, запропонований владою на нову парламентську сесію, не відповідає інтересам держави і потребам громадян.

Найгострішими проблемами є зростання цін та тарифів, боротьба з бідністю. Люди очікують врегулювання конфлікту на Донбасі та виведення із кризи вітчизняної економіки. Але до сесійної зали потрапляють законопроекти, які розколюють суспільство, посилюють податковий тиск на підприємців, скорочують соціальні гарантії для незахищених категорій громадян.

Ми пропонуємо альтернативний порядок денний. Будемо домагатися введення мораторію на підняття житлово-комунальних тарифів, повернення державного контролю над цінами, підвищення соціальних стандартів. Необхідно приймати закони для політичного врегулювання конфлікту на Донбасі. Для подолання кризи в економіці — приймати рішення про зниження адміністративного тиску на бізнес. Особлива увага — українській медицині. Заборгованість за виплатами заробітних плат медикам, вчителям, шахтарям та іншим категоріям бюджетних працівників. Усе це має бути враховано під час складання держбюджету.

Якщо Верховна Рада дослухається до пропозицій нашої фракції, ситуацію в країні можна буде виправити. Ми допоможемо людям, підтримаємо підприємців і збережемо країну.

Іван КРУЛЬКО, фракція «Батьківщина»:

— Під час нової сесії «Батьківщина» продовжуватиме займати державницьку позицію, обстоюватиме справедливість та інтереси людей. Одними із першочергових і невідкладних питань сьогодні, на нашу думку, є зниження «драконівських» тарифів, підвищення соціальних стандартів, пенсій і зарплат, виведення економіки з кризи. Бо співвідношення того, як зростають зарплати, пенсії і тарифи та ціни на харчі — це відверте знущання над людьми. Так, у річному вимірі згідно з даними Держстату газ подорожчав на 164,5% (і це без врахування вересневого підвищення ціни до 15—20 грн за куб), електроенергія — на 36,6%, соняшникова олія — на 79%, цукор — на 83,5%, яйця — на 33%. При цьому розмір зарплат і пенсій практично не змінився. На жаль, така політика прирікає українців на бідність і штовхає на виїзд за кордон! На думку «Батьківщини», українці мають споживати газ вітчизняного видобутку за адекватними цінами, а не втридорога! Тим паче, що за Конституцією, надра — це власність народу, і обсягів видобутого українського газу достатньо для покриття потреб населення. Не кажучи вже про те, що харчі не можуть коштувати в аграрній державі дорожче, ніж у Європі.

«Батьківщина» категорично проти збільшення податків для українців! Неприпустимо збільшувати доходи держави за рахунок збільшення тиску на бізнес і громадян, коли значна частина населення живе у бідності і в країні процвітає корупція та контрабанда! Замість підвищення податків, якого хочуть «Слуги народу», ми пропонуємо покращувати інвестклімат, стимулювати створення виробництв із високою доданою вартістю і робочих місць, боротись із корупцією і контрабандою.

Актуальною буде й тема землі. На «гарячу лінію» «Батьківщини» за літо надійшло сотні заяв про рейдерські захоплення сільгоспземлі через запуск так званого ринку, про неврегульованість багатьох питань, неготовність нотаріусів, оцінщиків.

Сподіваємось, влада і монобільшість визнають свої помилки і нарешті почнуть ставити на порядок денний питання, які справді турбують людей.

Тарас БАТЕНКО, співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє»:

— Шоста сесія Верховної Ради України дев’ятого скликання пройде під знаком викликів для країни і суспільства, які стоять на порядку денному з огляду на загрози у сферах безпеки і добробуту громадян.

Безпосередній вплив на роботу парламенту матимуть домовленості, досягнуті нещодавно у Вашингтоні між Президентами України та Сполучених Штатів Америки, зокрема щодо подальших кроків, спрямованих на реформу управління в Україні, яка має вирішальне значення для функціонування демократії.

І в цьому плані особливо важлива роль парламенту як основного органу державної влади в парламентсько-президентській республіці, який повинен стояти на варті добробуту громадян України, забезпечувати їм належну підтримку і захист.

У сучасних умовах основний порядок денний формують Президент і Кабінет Міністрів. А депутатська група «Партія «За майбутнє» зі свого боку стоятиме на сторожі інтересів громадян і підприємців України.

У наших планах, зокрема, сприяти прийняттю законів, які б зменшували податкове навантаження на малих і середніх підприємців, створювали дієві стимули для створення нових робочих місць, реально спрощували для українців започаткування і ведення бізнесу.

Не менш важливим є необхідність захистити вже досягнутий прогрес у сфері децентралізації та продовжувати рух цією важливою стежкою, спрямованою на досягнення реального самоврядування місцевих громад.

Олег КУЛІНІЧ, голова депутатської групи «Довіра»:

— Для мене визначальною є не кількість, а якість законопроектів. Тому очікую, що під час нової сесії на розгляді парламенту опиняться фундаментальні питання місцевого самоврядування, податкової системи і головне — соціальної сфери.

Як представник Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики можу сказати, що податкова сфера у нас найбільш динамічна. Саме наш комітет за результатами минулої сесії виніс на розгляд парламенту найбільшу кількість законопроектів, які стали законами, — 24. Але хочу зауважити, що податкові новації повинні бути справді продуманими, адже це дуже впливає на економіку країни.

Як на мене, ключова роль як нашого комітету, так і парламенту загалом полягає в тому, щоб подолати одну з найбільших проблем України — це велика кількість зловживань з ухиляння від сплати податків. Мінімізація цього згубного явища могла б подвоїти державний бюджет і підвищити рівень життя всіх громадян.

Є вже десятки напрацьованих законопроектів депутатської групи «Довіра», які чекають свого розгляду в сесійній залі. Особливо важливо прийняти законопроект, який спрощує систему закупівель для місцевого самоврядування, а це школи, дитсадки, лікарні. Працювати є над чим, тож очікую, що нова сесія буде продуктивною.