Друга сесія П’ятої Всесвітньої конференції голів парламентів, організована під егідою Міжпарламентського Союзу, відбудеться 7—8 вересня 2021 року у Відні (Австрія).

Всесвітні конференції керівників парламентів проводяться кожні п’ять років. Офіційна делегація Верховної Ради України на чолі з Оленою Кондратюк вперше з 2005 року братиме участь у Всесвітній конференції керівників парламентів.

Темами дискусій під час пленарних засідань конференції стануть питання досягнення сталого розвитку і добробуту людини, збереження довкілля та впливу кліматичних змін на економіку.

Учасники та учасниці заходу також обговорять подолання викликів і наслідків COVID-19, протидію дезінформації, питання щодо гендерної рівності та недискримінації жінок і дівчат, забезпечення прозорості діяльності парламентів та їхню роль у глобальному врядуванні.

Очікується, що за підсумками пленарних засідань буде ухвалено спільну Декларацію П’ятої Всесвітньої конференції керівників парламентів.

«Наша участь у роботі конференції продемонструє, що Верховна Рада України як інституція усвідомлює та поділяє необхідність об’єднання міжнародних зусиль для вирішення сучасних проблем глобального порядку денного, а також підвищення ролі парламентів у розв’язанні криз», — прокоментувала захід заступниця глави парламенту Олена Кондратюк.

У рамках візиту заступниці Голови Верховної Ради України до Республіки Австрія також заплановані двосторонні робочі зустрічі з керівництвом парламентів країн Європи.

За словами Олени Кондратюк, ключова мета її візиту та участі у заходах Всесвітньої конференції керівників парламентів — використати цей майданчик і серію двосторонніх зустрічей для донесення інформації про триваючу російську агресію проти України, окупацію Криму та частини Луганської і Донецької областей.

«Я буду говорити про необхідність збереження і посилення санкцій проти Російської Федерації та протидії «Північному потоку-2». Надання Україні без зволікань Плану дій з членства у НАТО, реальних економічних, енергетичних, інвестиційних та оборонних можливостей і гарантій для стримування російської агресії, яка є безпековим викликом Європі та міжнародному праву», — пояснила мету поїздки заступниця Голови Верховної Ради.

На переконання Олени Кондратюк, новостворена Кримська платформа за участі 46 країн також повинна мати активний парламентський вимір.

«Ми будемо активно використовувати всі можливості, заходи і зв’язки в рамках Міжпарламентського Союзу для того, щоб Кримські платформи були створені в усіх парламентах країн Європи та світу, які поділяють цінності прав людини та непорушність основних принципів міжнародного права», — зауважила Олена Кондратюк, яка також є заступницею Голови Виконавчого комітету Національної парламентської групи в Міжпарламентському Союзі.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.