Тепер під удар окупантів потрапив один з найяскравіших політиків кримськотатарського народу — перший заступник Меджлісу Наріман Джелялов. Незважаючи на неодноразові «попередження», всі ці роки він залишався у Криму й публічно обстоював свої переконання, брав участь у багатьох акціях й подіях у Києві, зокрема — в установчому Саміті «Кримської платформи», що відбувся 23 серпня. Тепер російські окупанти висунули йому підозру за ч. 1 статті 281 Диверсія КК РФ. За це Н. Джелялову загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі. Окрім нього, під удар російських окупантів у ці вихідні потрапили Ельдар Одаманов, Азіз та Асан Ахметови й Шевкет Усеїнов. Офіційний Київ та міжнародні партнери уже відреагували на черговий виток репресій, а в столиці України біля будівлі посольства РФ відбулася акція на підтримку затриманих.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на своїй сторінці у Фейсбуці прямо вказав, що затримання — це помста за участь у «Кримській платформі». «Після того як шантаж і ультиматуми, що застосовувалися Кремлем напередодні інавгураційного саміту «Кримської платформи», з тріском провалилися, Москва приступила до виконання погроз стосовно її учасників. Показові помсту і розправу вирішили розпочати з кримських татар, оскільки вони й так є заручниками в умовах тимчасово окупованого РФ Криму», — написав Р. Чубаров.

Також він відзначив, що «інкримінування Наріману Джелялову «терористичної» статті, поряд з розправою за його принципову, чесну і незламну позицію, яка ним відкрито обстоюється протягом усього періоду російської окупації Криму, має також на меті чергову спробу Кремля дискредитувати представницький орган корінного кримськотатарського народу — Меджліс».

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з черговим рейдом незаконних обшуків і затримань у тимчасово окупованому Криму.

«Розглядаємо цей каральний рейд проти керівників Меджлісу як покарання за участь в установчому саміті «Кримської платформи» 23 серпня, а також чергові репресії Російської Федерації, спрямовані на залякування представників кримськотатарського народу та витіснення його з тимчасово окупованого півострова. Російська Федерація як держава-окупант відповідно до норм міжнародного права зобов’язана негайно припинити політичні репресії проти місцевого населення тимчасово окупованого нею Кримського півострова», — закликало МЗС.

Українські дипломати нагадали, що Російська Федерація повинна також виконати у повній мірі положення резолюцій ГА ООН 68/262 від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України» та «Ситуація з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)» 2016—2020 рр. та Наказу Міжнародного суду ООН щодо застосування запобіжних заходів у рамках позову України проти Російської Федерації стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

«Вимагаємо від Росії негайно звільнити затриманих п’ятьох осіб, а також усіх незаконно утримуваних нею громадян України. Закликаємо міжнародну спільноту рішуче засудити такі протиправні дії держави-окупанта, посилити тиск на РФ задля припинення нею грубих порушень прав людини на території тимчасово окупованої нею Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, продовжити активний захист прав та свобод мешканців Кримського півострова, зокрема у межах «Кримської платформи», — зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

Водночас Сполучені Штати Америки уже різко засудили затримання російською окупаційною владою в Криму Нарімана Джелялова та ще щонайменше 45 кримських татар, які вже довгий час перебувають за ґратами. Про це днями заявив речник Державного департаменту Нед Прайс.

Речник Держдепартаменту нагадав, що під час саміту «Кримської платформи» 23 серпня США знову підтвердили, що «Крим — це Україна», і що Сполучені Штати й надалі непохитно підтримуватимуть суверенітет та територіальну цілісність нашої держави.

На знімках: під час акції під посольством Росії в Києві на підтримку затриманих у Криму кримських татар.

Фото зі сторінки Сейтумер СЕЙТУМЕРОВА у Фейсбуці.

Коментар

Нові обшуки та затримання у Криму — це розправа окупантів за підтримку Кримської платформи. На цьому наголосила заступниця голови парламентського Комітету з євроінтеграції та керівниця Постійної делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева.

«За наявною інформацією співробітниками ФСБ вранці 3 вересня був затриманий Ельдар Одаманов, вночі 4 вересня — Азіз Ахтемов, Асан Ахметов та Шевкет Усеїнов. Вранці 4 вересня після обшуків в оселі був затриманий заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джеляль. Нові обшуки та затримання кримських татар є ні чим іншим, як фактом насильства, розправою за позицію, показовими заходами для тих, хто буде намагатися підтримувати Кримську платформу або уряд України», — заявила вона.

Марія Мезенцева закликала негайно звільнити всіх незаконно затриманих у Криму. «Ми як парламентарії та члени ПАРЄ переживаємо ці події разом з родинами, адже особисто знаємо, наприклад, пана Джеляля. Кожен із затриманих, а також всі незаконно утримувані громадяни та журналісти повинні бути звільнені негайно. Про це говорить і резолюція ПАРЄ «Про порушення прав кримських татар в Криму», яку ми голосували в червні», — цитує керівницю української делегації ПАРЄ сайт партії «Слуга народу».

Вона повідомила, що Україна на найближчому засіданні ПАРЄ в кінці вересня продовжить активно інформувати колег про події в Криму та напрацьовувати спільні дії в межах групи підтримки Кримської платформи.

«Наближається засідання ПАРЄ в кінці вересня, де ми продовжимо активно інформувати наших колег про події та напрацьовувати спільні дії в межах групи підтримки Кримської платформи, яка була створена ще на початку цього року.

Українська делегація буде звертатися до генеральної секретарки Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич, яка особисто відвідала Кримську платформу та виступила там. Також ми звернемося для відповідної реакції до комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, яка більше двох років не може відвідати Кримський півострів для моніторингу порушень прав людини», — зазначила вона.

Також Марія Мезенцева нагадала про нещодавно затриманих під ФСБ представників ЗМІ та родичів і друзів, які намагалися дізнатися долі попередньо ув’язнених. «За це затримали майже 40 людей. Ось така ціна запитання «Де мій син?» в окупованому Росією Криму», — зазначила парламентарій.

Вл. інф.