Україна по праву вважається однією з провідних танкових держав. Вона має багаторічну історію становлення та розвитку танкових військ, які є важливою складовою бойового потенціалу Збройних Сил України.

Танкові підрозділи володіють великою вогневою потужністю й ударною силою, високою мобільністю і надійним броньовим захистом. Вони призначені для утримання зайнятих районів, рубежів і позицій, відбиття ударів противника, прориву оборони противника, розгрому його військ, захоплення важливих районів, рубежів і об’єктів. Танкові війська можна сміливо назвати «бронею» піхоти — без них піхотинці як без рук — не підуть у наступ і не зможуть утримувати здобуті позиції.

Російська збройна агресія щодо України багато чого змінила — вперше з часів Другої світової війни на території Східної Європи, а саме на східних кордонах України, відбувалися танкові бої. Українські танкісти брали активну участь у визволенні населених пунктів Донеччини і Луганщини, боях за Дебальцеве, Мар’їнку, Піски, Авдіївку, показали себе воїни-танкісти і в жорстоких боях за донецький аеропорт.

В останній день літа завершився конкурс на кращий танковий взвод Сухопутних військ Збройних Сил України, що відбувся на загальновійськовому полігоні на Рівненщині (на знімках). Перше місце, як і минулого року, посіли танкісти 17-ї окремої танкової бригади імені Костянтина Пестушка оперативного командування «Схід». Переможці отримали перехідний приз — макет танка Т-64.

Другими стали танкісти 56-ї окремої мотопіхотної бригади оперативного командування «Південь», а почесне третє місце посіли танкісти 1-ї окремої танкової бригади оперативного командування «Північ». Нагороди переможцям конкурсу особисто вручив командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський.

— Навчання відбувалися у складній тактичній обстановці, в умовах, максимально наближених до бойових. Особовий склад екіпажів показав високу навченість, ініціативу, фахову точність ведення вогню з озброєння танка, — підсумував результати конкурсу генерал-полковник Олександр Сирський.

Воїни-танкісти оперативних командувань Сухопутних військ ЗС України у складі танкових взводів протягом п’яти діб виборювали звання кращих серед професіоналів у трьох номінаціях: стрільба з танка на великі відстані, бойові стрільби взводів, комплексне тактичне завдання з використанням системи LASERTAG (двосторонні бої між взводами).

А напередодні Дня танкіста, 3 вересня, на Рівненському полігоні стартував фінальний етап конкурсу на кращий танковий взвод Збройних Сил України. Тут майже тиждень змагатимуться шість команд від Сухопутних військ та ВМС ЗСУ.

Фото зі сторінки Генерального штабу Збройних Сил України у Фейсбуці.