Про пацієнтів із Устинівської (теж нещодавно районної) чи Гурівської громад Кіровоградської області годі й говорити — їхати їм хоч і далеченько, але цей варіант найкращий із усіх можливих.

Та раптом — як грім серед ясного неба для численних її пацієнтів — скорочення 45 працівників! Але з початку року на біржу вже відправили майже вісімдесят медичних фахівців.

Мало того, скорочення вчорашній ЦРЛ загрожує тотальне, за всіма медичними напрямами, а деякі відділення анулюють повністю. В тому числі — пологове(!!!), де народжували жінки, прописані не лише в Долинській громаді. Своїм, домашнім, зокрема, його вважали мешканці Устинівської громади, чия лікарня попрощалася із акушерами ще раніше. Мало того, це означає, що віднині медзаклади великого за площею і населенням географічного квадрата з Новгородкою, Компаніївкою, Бобринцем і Долинською (всі — колишні райони) не зможуть допомагати в ньому місцевим породіллям. Хіба що екстрені пологи медики ще приймуть (таку позаштатну ситуацію ініціатори скорочення припускають).

Міський голова Долинської Євген Звіздовський вважає, що, можливо, це навіть краще (коли пологи прийматимуть у Кропивницькому): «Там нове обладнання, якісніші послуги…» Так, до речі, вважають і деякі мешканці Устинівки, Новгородки, Куцівки...

Тим паче що нині Долинська фактично самотужки витягує з фінансової кризи заклад, який, крім пологових медпослуг, лікував і рятував значно більшу кількість потенційних пацієнтів, ніж мешкає в місті та околицях. Керівниця лікарні Галина Григоренко каже, що до кінця року працівникам не вистачає на зарплату 5,5 мільйона гривень, а отримали вони з міського бюджету з початку року 7,5 мільйона.

Проте це цифри, за якими не видно суті: нове скорочення виводить на вулицю десятки людей, які після відносно комфортного піврічного перебування на обліку в центрі зайнятості (коли платять від розміру ставки на останній роботі), неминуче зіткнуться з проблемами бюджету — тепер уже сімейного, про який не заведено говорити публічно. Бо в усіх своїх проблем вистачає.

Так само після реформування території страждає Бобринець, чиїм медикам, працівникам культури, викладачам уже повсюдно співчувають. І для Долинської з її чотирма садочками, чотирма школами, Будинком культури (ще вчора — районного масштабу) скорочення в лікарні є тільки початком затягування пасків.

«Насправді треба виважено оцінювати те, що відбувається, — каже акушерка Тетяна Ласкурик (на знімку), якій планують залишити півставки в поліклінічному відділенні. — Обласні керівники також мусили заздалегідь потурбуватися, щоб наша лікарня отримала контракт на пологовий пакет у Національній службі здоров’я України (НСЗУ)».

З’ясовується, стосовно конкретного пологового відділення — вся колотнеча через відсутність цього самого пакета, і це на словах підтверджує заступник голови НСЗУ Олена Бойко.

«Чому громади, які обслуговуються в нас, не підтримали лікарню фінансово після реформи, адже про майбутнє скорочення було відомо давно?» —запитують акушерки й медсестри, не називаючи своїх прізвищ, бо, як завжди, бояться, що відвертих та ініціативних карають у першу чергу (в цьому плані у нас також роками й віками нічого не змінюється)...

«Хочемо нагадати владі, своїм співгромадянам, що нас по факту ще не скоротили. Тож ми всі сподіваємося, що хтось відповідальний подбає, щоб необхідний пакет із НСЗУ лікарня все ж отримала, — висловлює свою думку Тетяна Ласкурик, яка за понад тридцять років акушерської роботи прийняла сотні пологів. — Ми надіємося, що влада за нас іще повоює. Так, відвідуваність пацієнтами, наповнюваність палат у нас зменшилися. Всі, хто має можливість, їдуть лікуватися, обстежуватися і народжувати в обласний центр. Але ж таку можливість мають не всі. І тридцять новонароджених впродовж місяця в долинській лікарні хлопчиків і дівчаток — хіба це не важливо, не відповідально? Хіба це не причина знайти ресурси для утримання пологового?»

І насамкінець ще більш невтішне. Крім невеселих перспектив, власне, самого пологового відділення, уже слід говорити і про кадрову руйнацію цілої служби матері, дитини, жіночого здоров’я на цьому кутку Кіровоградщини. Бо проблеми торкнуться не лише породіль, а й (можливо — насамперед) інших матерів, жінок старшого віку, котрих залишать без консультантів, без порадників-лікарів гінекологічного напряму. Бо більшість цих жінок, як небезпідставно стверджують медичні фахівці в Долинській, у Кропивницький обстежуватися не поїдуть!

Кіровоградська область.

Фото Івана КОРЗУНА.