Пацієнти в стаціонарі звикають до нових протезів.

За індивідуальними замовленнями безплатно забезпечує протезно-ортопедичними виробами осіб з інвалідністю всіх категорій і дітей до 18 років. У період пандемії співробітники не пішли на карантин, не скористалися своїм правом не залишати територію заводу — вони як і раніше виїжджали за місцем проживання тих, хто потребував виготовлення протезів і різних ортопедичних пристосувань, знімали мірки, привозили готові вироби на примірку. Робили це, бо розуміли, що виготовляти протези й ортопедичні пристосування потрібно вчасно, тоді, коли це забезпечить максимально повний реабілітаційний ефект. І зволікання тут було неприпустимим, навіть з огляду на суворі пандемічні обмеження.

Підприємство має потужну матеріально-технічну базу, сучасне обладнання, яке дає змогу виготовити протезно-ортопедичні вироби за новими прогресивними технологіями із застосуванням закордонних і вітчизняних комплектуючих провідних виробників. Серед інших, це виробники Німеччини (OttoBock), США (Freedom Innovations, TouchBionics), Японії (Swan, Nabtesco). Підприємство сертифіковане за стандартами ISO, ставало лідером галузі в 2018-му і 2019-му.

— Сьогодні на ринку працює багато фірм, що пропонують послуги із протезування, — каже директор підприємства Олексій Русавський. — Але протезування — сфера особлива. Кожна людина індивідуальна, її проблема — теж. Тому успіх протезування практично повністю залежить від того, наскільки точно виріб ураховує індивідуальні особливості людини. У цьому в нас є величезна перевага — стаціонарне відділення первинного й складного протезування на 24 місця. У стаціонарі створено всі умови для різнобічної медико-технічної і психологічної реабілітації пацієнтів з ампутацією нижніх кінцівок. Просторий зал для лікувальної фізкультури оснащено необхідним обладнанням для повноцінних занять. Коли людина перебуває у нас у стаціонарі, є можливість правильно все виміряти, виготовити протез, точно його підігнати й навчити пацієнта правильно ним користуватися. Без такого кропіткого підходу протез може виявитися зовсім непотрібним — так, гарним, але користуватися ним людина не зможе. На жаль, саме з такими проблемами до нас часто звертаються люди, які раніше придбали протез у приватній структурі, особливо не акцентуючи уваги на вимірах, припасуванні, навчанні навичок користування. Виправляти допущені прорахунки непросто, це забирає чимало часу.

Врахуйте ще й те, що в стаціонарі людина починає опановувати протез в оточенні людей, які роблять те само. Я не раз бачив, як пацієнти починають змагатися між собою, у них з’являється азарт. Та й труднощі сприймаються легше, бо людина бачить, що вони виникають не тільки в неї. Удома ж рідні й близькі не завжди правильно реагують на труднощі людини в поводженні з протезом, можуть почати панікувати, вганяючи пацієнта в необґрунтовану депресію й позбавляючи його віри в те, що в нього все вийде.

На підприємстві впевнені, що вік — не завада для успішного протезування. Серед пацієнтів заводу є дівчинка, яка протезується з 4-літнього віку. Є дідусь із Одеської області, якому під сто років, але після ампутації гомілки через ускладнення цукрового діабету він устав на протез і сьогодні в змозі пересуватися по будинку, обслуговувати себе.

У рамках виконання програми Міністерства соціальної політики України «Впровадження інвестиційних технологій у виробництво технічних засобів реабілітації інвалідів» на підприємстві створено цех з виробництва штучних стоп і силіконових лайнерів для протезів нижніх і верхніх кінцівок.

Цей цех оснащено обладнанням провідних німецьких виробників. При виробництві засобів реабілітації людей з інвалідністю використовується сировина провідних закордонних фірм. Налагоджено випуск поліуретанових стоп 6 видів, а також вкладишів із силіконовою композицією.

Підприємство щорічно виготовляє понад 5000 пар ортопедичного взуття різних видів, фасонів, моделей. Взуття на протези призначене для осіб, які користуються протезами нижніх кінцівок. Взуття виготовляється тільки з натуральних матеріалів: хром, чепрак, ворот.

Ортопедичне взуття призначене для осіб, які мають патологічні відхилення в стопі, гомілці або стегні; виготовляється за індивідуальними замовленнями і призначенням лікаря, згідно з обчерком, зробленим у медичному відділі.

Устілки ортопедичні й інші вкладні пристрої призначаються хворим для корекції деформації ступні, вирівнювання функціональної довжини кінцівок, забезпечення нормалізації ходіння при плоскостопості й інших деформаціях.

Жаліються на підприємстві й на те, що незаслужено забутими виявилися ефективні старі методики. Так, наприкінці 90-х років не минало й дня, щоб хоч одна людина не зверталася на підприємство за стременами Павлика. Їх використовували, наприклад, при дисплазіях, вроджених вивихах і підвивихах кульшового суглоба для того, щоб повернути його в нормальне положення. Стремена були дуже ефективні, допомагали масі дітлахів одужати. А тепер, схоже, про них не знають навіть дитячі лікарі-травматологи, педіатри, хірурги. Але знають і вміють виготовляти стремена Павлика на протезному заводі. Хотілося б, щоб цими знаннями на благо дітей користувалися частіше.

На завершення варто ще раз нагадати, що люди з інвалідністю всіх категорій і діти до 18 років забезпечуються протезно-ортопедичною продукцією безплатно — про це піклується держава. Треба тільки повірити у свої сили, не побоятися піти в стаціонар підприємства, щоб його співробітники допомогли виготовити протез, що максимально точно враховує особливості пацієнта, а отже, він дає найкращий шанс на успішну реабілітацію.

Одеська область.

Фото надано автором.