Щоправда, відбудеться це не так швидко, бо визначені завдання доволі масштабні. А розпочинати доведеться не так із дорогих грандіозних проектів, як із наведення елементарного порядку на вулицях міст і сіл, прибирання несанкціонованих сміттєзвалищ...

І все-таки перший крок на великому шляху зроблено — у Хмельницькій області представлено проект регіонального плану управління відходами до 2030 року. Він визначає правила поводження з усіма видами відходів, поділ області на кластери, розташування майбутніх полігонів, комплексів з переробки сміття, перевантажувальних станцій, фінансову модель розбудови системи управління відходами тощо.

Щоб ще раз переконатися у правильності запропонованих рішень, на презентацію проекту запросили керівників області та міста, голів територіальних громад, представників найбільших підприємств-утворювачів відходів і тих, що займаються їх переробкою, всіх, хто так чи інакше стикається з проблемами забруднення довкілля.

Під час зустрічі організатори ознайомили учасників з потенційними варіантами заходів та можливостями нового плану, представили узагальнене спільне бачення регіональної системи управління відходами. Під час заходу громади та компанії мали можливість представити виставкові експозиції та поділитися своїми кращими практиками, успішними кейсами ініціатив у цій галузі, діяльності з підвищення обізнаності щодо раціонального поводження з відходами.

— Область нарешті отримує план, який встановлює основні принципи і правила поводження з відходами в регіоні та визначає три основні кластери, де будуть сконцентровані усі необхідні інфраструктурні об’єкти, — прокоментував заступник голови ОДА Володимир Білик.

Активну участь у його розробці взяли фахівці компанії Seureca, і, як зазначив експерт з технічних та фінансових питань, інженер проекту Жіль де Раймон-Каузак, при підготовці документа максимально враховувалися всі проблемні питання. І тому одне з найважливіших завдань, яке тепер ставлять перед собою представники Seureca, — донести до представників громад інформацію про основні виклики, які постануть у процесі реалізації плану.

— Зустрічаючись з громадами, ми часто помічали, що, говорячи про управління відходами, люди уявляли інноваційні технології, новітні методи переробки відходів, але дуже часто забували про те, що всі ці заходи мають свою ціну і потребують фінансування. Наше завдання — пояснити всім, що заходи повинні реалізовуватися крок за кроком, починаючи із закриття та впорядкування існуючих сміттєзвалищ і закінчуючи будівництвом нових сучасних полігонів, сортувальних та переробних підприємств, — зазначив Жіль де Раймон-Каузак.

Попри те що над проектом плану працювали дуже ретельно, у тих, хто його виконуватиме, все одно виникли пропозиції та зауваження, які й озвучили під час зустрічі. Тому розробники доопрацюють регіональний план, врахують висловлені зауваження. Після цього проект узгодять з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України та Міністерством розвитку громад та територій України. Наступним кроком стане його затвердження на черговій сесії обласної ради.

Хмельницький.

Фото з відкритих джерел.