У центрі: Сергій Вельможний.

За основу (322 «за») було підтримано законопроект «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» (№ 5091). Представляючи документ, народний депутат Олена Шуляк («Слуга народу») зауважила, що це спільне напрацювання народних депутатів, Мін’юсту та Мінрегіону.

«Він поставить крапку у багатьох «чорних справах» недоброчесних забудовників. З ухваленням цього законопроекту продавати квартири можна буде лише після того, як її зареєструють у відповідному реєстрі Міністерства юстиції. Більше жодних подвійних і потрійних перепродажів. Більше жодних продажів у незаконних будівництвах. Мені здається, що саме сьогодні ми можемо поставити крапку у питанні, як вирішити проблеми тисячі довгобудів по всій країні», — наголосила вона, додавши, що після ухвалення цього законопроекту забудовник матиме певну частку, яку він зможе продавати лише після того, як будинок буде збудовано. «І саме це захистить інвесторів від того, якщо у забудовника будуть якісь фінансові негаразди», — наголосила О. Шуляк.

Верховна Рада розглянула у повторному першому читанні проект закону «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» (№ 5202-д). Його автори зазначають, що станом на 1990 рік гідротехнічна меліорація здійснювалася на 2,29 млн га землі, а на сьогодні площа зрошувальних земель зменшилася на понад 70%.

За даними Державного агентства водних ресурсів України, у 2016 році гідротехнічна меліорація здійснювалась на 477 тис. га землі, 2017-му — 497 тис. га, 2018-му — 511 тис. га, 2019-му — 532 тис. га, 2020-му — 551 тис. га. Але враховуючи зміну клімату, площа сухої та дуже сухої ріллі, що потребуватиме зрошення, у подальшому лише збільшуватиметься.

Тож законопроект покликаний утворити правову базу для створення та діяльності організацій водокористувачів (ОВК), передачу їм функцій управління частиною об’єктів меліоративної інфраструктури (інфраструктурою нижчого рівня) та створення правових механізмів для внесення інвестицій в наявну меліоративну інфраструктуру та будівництва нової меліоративної інфраструктури.

«Меліоративні системи нижнього рівня включають у себе внутрішні та міжгосподарські мережі, якими вода доставляється безпосередньо на поля та інші гідротехнічні допоміжні споруди, насосні станції, які забирають воду з магістральних або розподільних каналів і подають у міжгосподарську мережу», — зазначив голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський. Під час доопрацювання законопроекту, повідомив він, було частково враховано зауваження ГНЕУ та народних депутатів. Законопроектом, зокрема, пропонується визначити правовий статус організацій водокористувачів та унормувати процедуру створення та набуття ОВК прав на об’єкти меліоративної інфраструктури. Крім того, закріпити положення, спрямовані на спрощення адміністративних процедур щодо будівництва та експлуатації меліоративних мереж та їх окремих об’єктів. А також дозволити приватизацію насосних станцій, які не використовуються протягом не менш як 10 років та щодо яких жодна ОВК упродовж двох років після прийняття закону не звернулась із заявою про отримання у власність об’єктів меліоративної системи, до складу якої входить насосна станція. У першому читанні законопроект підтримали 312 народних депутатів.


Євгенія Кравчук.

У другому читанні та в цілому народні депутати схвалили проект закону «Про віртуальні активи» (№ 3637), яким передбачено комплексне врегулювання правовідносин, що виникають у зв’язку з обігом віртуальних активів в Україні, визначено права та обов’язки учасників ринку віртуальних активів та засади державної політики у цій сфері.

В цілому підтримано й законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв’язку з переходом прав на об’єкт нерухомого майна, який на ній розташовано)» (№ 5248), який покликаний усунути прогалини у правовому регулюванні питань, пов’язаних з оформленням та переходом прав на земельну ділянку у разі набуття права власності на нерухоме майно (житловий будинок, будівлю або споруду), що розміщені на ній.

Із заявами під час пленарного засідання виступили Єлизавета Ясько («Слуга народу») та Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»). Представниця монобільшості, зокрема, акцентувала увагу на тому, що 78 років тому Донбас було визволено від нацистських окупантів. «Сьогодні ми знову маємо невільний Донбас, але окупант інший — Росія», — сказала вона, додавши, що всі ми є жертвами радянської пропаганди і не знаємо справжньої історії Донбасу. «Більшість донбаських підприємств мають європейське коріння. Нам кажуть, що Росія завжди мала інтереси і будувала там підприємства. Але у XIX—XX століттях більшість підприємств Донбасу побудували британці, німці, бельгійці, американці. Нам кажуть, що там завжди був російський народ. А що робити з греками, сербами, татарами, поляками, українцями, які завжди жили там століттями», — поцікавилась вона і закликала пам’ятати справжню історію. «Донецька та Луганська області є і будуть українськими», — констатувала вона.

Олексій Гончаренко закликав перемістити у порядку денному та обов’язково розглянути проект постанови про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв’язку із незаконною підготовкою виборів до державної думи Російської Федерації у тимчасово окупованій АР Крим та Севастополі та з залученням до голосування громадян України з окупованої частини Донецької та Луганської областей (№ 5497).

Після перерви народні депутати розглянули та 318 голосами схвалили проект вищезгаданої постанови (№ 5497). Ухвалення цього Звернення необхідне у зв’язку з тим, що російська влада планує провести 19 вересня 2021 року вибори до держдуми Росії на тимчасово окупованій території АРК та із залученням громадян України, що проживають на окупованих частинах Донецької та Луганської областей і примусово отримали російські паспорти. «Ці дії зухвало порушують основні норми міжнародного права. Проведення виборів до держдуми Російської Федерації на тимчасово окупованій території України є незаконним, а отже, унеможливлює визнання їхніх результатів», — наголошується у документі.

Тож Верховна Рада звертається до міжнародного співтовариства і закликає його, зокрема, не визнавати легітимність виборів до держдуми 19 вересня 2021 року та її подальших рішень у разі проведення голосування на тимчасово окупованій частині території України. А також застосувати санкції проти представників органів влади та окупаційної адміністрації Російської Федерації, які залучають громадян України на окупованих територіях до виборів у державну думу, і тим самим порушують суверенітет України.

У першому читанні 328 голосами ухвалено нову редакцію законопроекту про внесення змін до Закону «Про бібліотеки і бібліотечну справу» (№ 5002).

У другому читанні та в цілому було підтримано також законопроекти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях» (№ 3952) — 324 «за»; «Про внесення змін до Закону України «Про театри і театральну справу» щодо створення додаткових умов для забезпечення професійного розвитку творчих працівників театрів» (№ 5205) — 350 «за»; «Про внесення змін до Водного кодексу України щодо уточнення переліку первинних водокористувачів» (№ 3969) — 280 «за»; «Про внесення зміни до статті 29 Бюджетного кодексу України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (№ 5154) — 249 «за».

Крім того, за основу було підтримано законопроекти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань цивільного захисту» (№ 5608) та «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо спорту ветеранів України» (№ 5526). Верховна Рада ухвалила також законопроект про ратифікацію Протоколу між Урядом України і Урядом Об’єднаних Арабських Еміратів про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Об’єднаних Арабських Еміратів про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і капітал.

Народні депутати оплесками привітали своїх колег — представників парламентів різних країн, які брали участь у Молитовному сніданку та завітали до Верховної Ради.

Із днем народження цього дня вітали Дениса Германа з фракції «Слуга народу».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут