Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк у рамках V Всесвітньої конференції голів парламентів, що відбувалася 7—8 вересня у Відні (Австрія) під егідою Міжпарламентського Союзу, провела низку зустрічей із колегами з парламентів інших країн.

Посилити міжпарламентське співробітництво

«Дуже розраховуємо, що Україна й надалі залишатиметься у фокусі уваги британського парламенту. Не тільки серед британської громадськості, а й в усьому світі парламент Великої Британії користується авторитетом як потужний майданчик для обговорення зокрема й актуальних міжнародних подій», — зазначила Олена Кондратюк під час зустрічі із заступницею спікера Палати громад парламенту Великої Британії Елеанор Лейн. При цьому вона висловила побажання, щоб після спричиненої локдаунами паузи в парламенті Великої Британії відновилася традиція проведення щорічних дебатів і тематичних парламентських заходів, присвячених Україні.

У цьому контексті О. Кондатюк нагадала, що на початку вересня посольство України у Лондоні передало до парламенту Сполученого Королівства Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій, урядів та парламентів іноземних країн щодо посилення міжнародного співробітництва в рамках Кримської платформи для протидії агресії Російської Федерації.

«Тож запрошую британських парламентаріїв долучитися до парламентського виміру Кримської платформи», — сказала О. Кондратюк, висловивши також сподівання на відновлення обміну візитами парламентських делегацій та груп дружби до парламентів обох країн.

Елеанор Лейн зі свого боку наголосила, що делегація Великої Британії в Міжпарламентському Союзі твердо стоїть на позиції підтримки України в питаннях територіальної цілісності та непорушності кордонів. Велика Британія також готова й надалі надавати допомогу Україні в боротьбі з пандемією COVID-19. «Демократія має підтримувати демократії», — заявила Елеанор Лейн під час зустрічі з Оленою Кондратюк.

Не визнавати проведення російських виборів на окупованих територіях

Під час зустрічі з першою віце-спікеркою Фолькетингу Данії Каррен Еллеменн заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк (на знімку) від імені українського парламенту подякувала Данії за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, а також за підтримку нашої країни в міжнародних організаціях, зокрема в парламентських асамблеях.

Вона звернула увагу Каррен Еллеменн на те, що Україна вважає неприйнятними всі спроби російської сторони залучити українців з окупованих територій до виборів до Державної думи Росії, які відбудуться 17—19 вересня 2021 року.

«Закликаємо наших партнерів не визнавати проведення цих виборів у Криму та на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях. «Обрані» у Криму та на Донбасі депутати не повинні бути акредитованими для участі в заходах по лінії міжнародних організацій», — наголосила О. Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради також запросила парламент Данії долучитися до Кримської платформи, метою якої є сприяння деокупації Криму, підвищення ефективності міжнародної політики невизнання тимчасової окупації Криму, відновлення та захист прав громадян України, які стали жертвами окупації, посилення санкцій, введених проти Росії.

«Усі ключові партнери України висловили свою підтримку Платформі. Консолідовані зусилля міжнародної спільноти щодо деокупації Криму допоможуть відновити повагу до встановлених норм та принципів міжнародного права, а також сприятимуть невизнанню будь-яких спроб примусової зміни міжнародно визнаних кордонів», — пояснила О. Кондратюк.

Сторони також обговорили питання відновлення архітектури безпеки в Чорному морі, обороноздатності України та розбудови українського флоту.

«Розраховуємо, що Данія сприятиме відродженню морського флоту України. У зв’язку з цим цінуємо підтримку данського Фолькетингу, завдяки якій данські компанії будуватимуть кораблі спільно з українськими суднобудівниками.

Сподіваємось на успішну та активну співпрацю в цій сфері», — сказала О. Кондратюк.

«Ми бачимо, як український парламент відкривається для українського суспільства та світу. Ваш успішний проект «Відкрита Рада» є підтвердженням цього. Важливо розвивати інклюзивність, рівність, відкритість і повагу. Це матиме виховний ефект», — сказала зі свого боку віце-спікерка парламенту Данії.

Литва — міцний і надійний союзник та стратегічний партнер

Під час зустрічі з віце-спікеркою Сеймаса Литовської Республіки Радвілє Моркюнайтє-Мікулєнєнє заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк висловила глибоку вдячність Литовській Республіці за участь на найвищому політичному рівні в урочистих заходах, приурочених до 30-ї річниці Незалежності України, що нещодавно відбулися в Києві.

«Особливо хотіли б відзначити участь президента Литовської Республіки в інавгураційній зустрічі Кримської платформи. Глибоко переконана, що саме в такі дні друзі, як ніколи, повинні бути разом, оскільки спільними в нас є не лише виклики і загрози, а й спільні за духом державності свята», — зазначила О. Кондратюк, наголосивши, що Литва — міцний і надійний союзник та стратегічний партнер України, який чітко і послідовно підтримує та допомагає Українській державі та її народові реалізовувати курс на відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Олена Кондратюк закликала Радвілє Моркюнайтє-Мікулєнєнє та її колег-депутатів створити Кримську платформу у Сеймасі Литви та наголосила на важливості забезпечення регулярного спілкування керівництва парламентів обох країн, а також представників комітетів і учасників груп дружби.

У свою чергу віце-спікерка Сеймаса Литовської Республіки Радвілє Моркюнайтє-Мікулєнєнє висловила вдячність Україні за надання гуманітарної допомоги, спрямованої на облаштування державного кордону та подолання наслідків надзвичайної ситуації, яка склалася у зв’язку зі зростанням нелегальної міграції.

Співрозмовниці також обговорили шляхи повернення України до активної участі в Ініціативі трьох морів.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.