Адже навчальні заклади мають бути готові до початку опалювального сезону з початком навчального року. Та й всім іншим варто поквапитися, бо синоптики прогнозують ранні холоди.

У департаменті розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства ОДА підбивають перші підсумки. За словами директора департаменту Віри Бригадир, область майже на 70 відсотків готова до зимового випробування. А це означає, що 463 котельні та 119 центральних теплових пунктів хоч сьогодні готові розпочати роботу. На відомчих котельнях запасли 3,5 тисячі тонн вугілля, а це більш як дві третини від потреби. І це тільки верхівка айсберга тієї системи, що обігріватиме нас узимку.

Загалом комунальники провели чималу роботу, відремонтувавши та замінивши 42 кілометри водогінних та каналізаційних мереж, 84 водопровідні та каналізаційні насосні станції, підготували до роботи понад три десятки очисних споруд тощо.

Комунальники прозвітували і про те, що підготували до зими майже 3,6 тисячі житлових будинків, в яких ремонтували покрівлі та промивали опалювальні системи, проводили інші роботи.

Готовність об’єктів соціальної сфери, серед яких дитсадки і школи, ще вища — майже 95 відсотків. Із закладами охорони здоров’я ситуація дещо інша — тепло зимувати поки що готові лише 359 із 597.

Але сподіваються, що і там все відремонтують і полагодять до приходу холодів.

Цієї зими до тепла в батареях ставитимуться ощадливо. Щоб зекономити кошти і енергоресурси, у житлових будинках, закладах бюджетної сфери та інших установах і підприємствах масово встановлюються засоби обліку теплової енергії. На початок серпня лічильниками було оснащено 1 967 багатоквартирних житлових будинків, а це майже 95 відсотків від загального фонду, і понад тисячу нежитлових будинків.

Здавалося б, така технічна підготовка практично знімає будь-які проблеми із подачею тепла в холодну пору року. Однак до кінця нерозв’язаною залишається найголовніша — борги. Вони затягнуті у тугий вузол, бо хтось боргує комунальникам, а ті боргують своїм постачальникам енергоносіїв.

— На підприємствах житлово-комунального господарства продовжує зростати дебіторська заборгованість. З початку року вона збільшилась майже на десять відсотків і тепер перевищує 1,8 мільярда гривень, — проаналізувала Віра Бригадир. — А кредиторська заборгованість за цей час зросла на вісімдесят відсотків та перевищила два мільярди гривень. Хоча заборгованість населення зменшилась на 6,7 відсотка та становить трохи більше 447 мільйонів гривень.

Попри те, що комунальні тарифи постійно зростають і перетворились на важкий фінансовий тягар для багатьох родин, рівень розрахунку жителів області за послуги теплопостачання перевищив 111 відсотків. Але за цей же час розрахунки підприємств теплового господарства за природний газ не дотягнули і до 72 відсотків.

Таке відставання значною мірою спричиняє те, що їм не було відшкодовано 938 мільйонів гривень різниці в тарифах за послуги теплопостачання та 306 мільйонів — за послуги водопостачання та водовідведення.

До цих боргів ані побутові, ані інші споживачі не мають стосунку. Але саме вони гальмують нормальний фінансовій обіг у системі комунальних підприємств, а тому зводять нанівець ту роботу, яку виконують комунальники, готуючи своє господарство до випробувань зими.

Хмельницький.