Прилад для виявлення крадіжок.

«Закарпатгаз» замінює прилади за свій рахунок

Усе колись з чогось починається і чимось завершується... Двадцять три роки тому автор цих рядків за свій рахунок купив газовий лічильник французького виробництва, щоб фахівці встановили прилад. Так для мене завершився період сплати за блакитне паливо «від житлової площі». І плата тоді впала в рази. Одинадцять років тому того «француза» взяли на повірку й довірили надалі облікувати використане. Навесні нинішнього його знову перевірили. Все гаразд. Я гадав, що «ветеранові» знову довірять нести службу. Ні. Сказали: своє відслужив. Інспектор з майстром через певний час приїхали і привезли новий прилад. Ясна річ, я запитав, яка ж ціна? І яким приємним було моє здивування, коли відповіли, що встановлюють безплатно. Дали підписати відповідний папір. І все.

Ось така оптимістична історія.

До речі, у поточному році на Закарпатті мають замінити 8232 лічильники за кошти підприємства «Закарпатгаз». Станом на кінець серпня замінено 4053.

— Прилади обліку газу, які потребують заміни і у яких не виявлено втручання з боку споживачів, наше акціонерне товариство замінює безплатно, — пояснює технічний директор АТ «Закарпатгаз» Сергій Козар. — Гроші на повірку, ремонт і заміну лічильників закладаються у тарифі на розподіл, який споживачі оплачують окремо від вартості об’ємів спожитого газу.

— Якщо за результатами повірки у роботі лічильника не виявлено жодних порушень та метрологічних відхилень, то прилад визнається придатним і повертається споживачу разом із документом, який це підтверджує, — додає техдиректор. — Якщо ж виявлено факт втручання у роботу приладу, споживачу доведеться не тільки оплатити послугу з його зняття та встановлення, а й компенсувати вартість необлікованого через порушення об’єму природного газу.

Отже, якщо ви, як власник житла, якось зловживали, то заплатите багато. І це, вважає більшість споживачів, — справедливо.

Окрім компенсації вартості природного газу, констатують у прес-службі цього відомства, на зловмисників чекає ще й кримінальна відповідальність за ст.185 Кримінального кодексу України. За крадіжку природного газу максимальне покарання передбачає позбавлення волі строком від 7 до 12 років із конфіскацією майна.

Мабуть, слід добре поміркувати перед тим, як «мудрувати» з лічильником. Хоча такі випадки фіксують. І зокрема, кажуть фахівці, у тих домогосподарствах, які у теплицях вирощують ранні овочі на продаж...

У «Закарпаттяобленерго» — свій підхід

А як із цією справою у електриків? Адже струм використовується цілорічно і практично протягом кожної доби будь-якої пори року.

Про це «Голосу України» розповідає комерційний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Іван Плиска.

— Іване Михайловичу, час від часу до нас звертаються споживачі з питанням, хто і як часто повинен проводити повірки лічильників? За чий рахунок здійснюється планова повірка, ремонт, огляд тощо приладу обліку?

— Усі ці питання чітко регламентовані законодавством! Так, дії щодо забезпечення комерційного обліку електричної енергії, які ініційовані замовником (споживачем тощо) або які вимагаються нормативно-правовими актами, здійснюються за рахунок замовника або сторони ініціатора, якщо інше не встановлено законом. Тобто якщо ви, приміром, звели будинок і хочете приєднатися до електропостачання, замовляєте цю послугу в оператора системи розподілу за місцем проживання і, відповідно, купуєте лічильник.

Так само закон говорить про те, що планова заміна, у тому числі на виконання вимог нормативно-правових актів, технічна підтримка та обслуговування розрахункових засобів вимірювальної техніки електричної енергії здійснюються їх власником господарським або підрядним способом або постачальником послуг комерційного обліку відповідно до договору, який укладається між споживачем та постачальником послуг. Усе вказано в договорі, і ним слід керуватися в будь-якому разі.

Перелік послуг комерційного обліку за рахунок тарифних коштів на послуги з розподілу та за рахунок коштів замовників розміщений на нашому офіційному сайті. Дізнатися можна за телефоном 0800501620.

— Якщо в споживача виникли питання, чи правильно працює лічильник, — що робити?

— У такому разі він повинен повідомити оператора системи розподілу ПрАТ «Закарпаттяобленерго». Тобто слід звернутися до району електричних мереж, який вас обслуговує, або зателефонувати за безплатним телефоном до кол-центру за вказаним вище номером, який працює цілодобово і без вихідних; або ж у робочий час за номером телефону інформаційно-консультаційного центру 0-312 61-94-96. Наші спеціалісти зафіксують звернення і скажуть, як далі діяти.

Хтось хоче економити, а дехто — спекульнути

— Відомо, що люди встановлюють спеціальні лічильники для економії. Що це таке і наскільки можна заощадити?

— Так, справді, і ми рекомендуємо використовувати їх. Йдеться про диференційований прилад обліку (двозонний/тризонний). Що це таке? Це сучасний лічильник, який дає змогу вести облік спожитої електричної енергії окремо за кожним вказаним періодом часу (зоною доби). Він дає можливість споживачу оплачувати вартість спожитої електричної енергії за різними тарифами залежно від періоду часу, коли була спожита електроенергія (вночі — дешевше, вдень — за звичайним тарифом, у пік — дорожче (при тризонному обліку).

Багатотарифний лічильник рахує електроенергію не просто за кількістю спожитих кВт-годин, а й «уміє» запам’ятовувати, скільки електроенергії було спожито у відповідний час доби.

При встановленні двозонного приладу обліку споживання електричної енергії ділиться на два періоди: вдень, з 7-ї до 23-ї години, споживач сплачує за повним тарифом. А у нічний час доби застосовується коефіцієнт 0,5 до тарифу, тобто споживач отримуватиме 50-відсоткову знижку.

При встановленні тризонного приладу обліку споживання електроенергії ділиться на три періоди. У години масового споживання, з 8-ї до 11-ї та з 20-ї до 22-ї електроенергія коштує на 50% дорожче від звичайного тарифу. Вночі з 23-ї години до 7-ї години ранку споживач отримує 60% знижки від повного тарифу (застосовується коефіцієнт 0,4). В інший час, з 7-ї до 8-ї, з 11-ї до 20-ї, з 22-ї до 23-ї, — повний тариф.

Наприклад, можна перенести на нічний час роботу електроприладів великої потужності — бойлер, електроопалення, системи підігріву підлоги, кондиціонер, пральну і посудомийну машини тощо. У наш час запрограмувати роботу цих приладів на ніч, погодьтеся, не складно.

Та навіть якщо у вас немає на побутовій техніці функції «відкладений старт», нехай гріє душу та інформація, що з двозонним приладом обліку навіть холодильник уночі їсть грошей на 50% менше.
Завдяки встановленню багатотарифного лічильника сума у платіжках може знизитись на третину.

— Розкажіть, чи фіксуєте крадіжки електроенергії? Адже раніше, пригадується, часто звучали такі повідомлення в пресі.

— Справді: щороку фіксуємо доволі значну кількість втручань у роботу засобів обліку електричної енергії. Треба сказати, що роблять це переважно побутові споживачі. Влітку таких випадків менше, а ось узимку, коли споживання зростає, кількість крадіжок збільшується. Спеціалісти Служби економічної безпеки ПрАТ «Закарпаттяобленерго» мало не щодня отримують повідомлення про виявлення крадіїв і в області, і в самому Ужгороді. За місяць може набігти й більше сотні випадків, за рік — понад тисяча або й дві тисячі.

Індикатори для виявлення крадіжок.

— Які незаконні факти втручання в лічильники виявляєте?

— По-перше, пошкодження пломб на засобі обліку, щоб втручатися всередину лічильника. Або в схему. Далі — позаоблікове підключення.

Дуже поширені втручання за допомогою неодимових магнітів: на жаль, коштують вони небагато, є у вільному доступі, тож окремі споживачі й купують, забуваючи, що штрафи за виявлення таких випадків величезні!

Використовують також так звані імпульсники. Непоодинокими є випадки злодійства за допомогою високочастотних генераторів, які зупиняють роботу лічильників. Однак цим я би взагалі не радив захоплюватися: встановивши їх у себе вдома, можна неабияк зіпсуватися здоров’я. Такі прилади випромінюють небезпечні імпульси, що здатні викликати різні хвороби.

До речі, ми фіксували випадки, коли такі прилади встановлювали в багатоповерхівках Ужгорода, і тоді страждала не тільки родина горе-економіста, а й кілька сімей у сусідніх квартирах. Ще якось чоловік замурував таке обладнання у фундамент будинку...

Серед юридичних осіб до позаоблікового споживання, а простіше кажучи до крадіжок, вдаються міні-готелі, хлібопекарні тощо.

— Як виявляєте крадіжки електроенергії?

— Наші спеціалісти мають усе необхідне сучасне обладнання для виявлення крадіжок.

Для боротьби з неодимовими магнітами наші фахівці наклеюють на лічильник спеціальні стрічки — так звані індикатори магнітного впливу, які при дії на прилад обліку магніту спрацьовують і сигналізують про те, що була здійснена крадіжка.

Також у ПрАТ «Закарпаттяобленерго» є спеціальний високочастотний вимірювальний прилад, який дає змогу виявити всі джерела частот у певному радіусі, й у такий спосіб також можна виявити споживачів-порушників. Загалом можу зауважити, що спеціалісти товариства добре підготовлені, мають чималий досвід роботи, тому знають, де і як потрібно шукати крадіжки електроенергії.

— Чи передбачені штрафи за крадіжки? Про які суми ідеться?

— Штрафи розраховуються за спеціальною методикою, встановленою законодавством. Але розумію, що така відповідь дуже суха... Тож, якщо конкретно, то у побуті штрафні санкції сягали від 10—20 і до 70—90 тисяч гривень, в юридичному секторі — до 700 тис. грн, були випадки — й до мільйона. Чи варто платити такі кошти за сумнівну економію у кілька десятків гривень?

Саме з огляду на такі суми ПрАТ «Закарпаттяобленерго» постійно звертається до свідомості споживачів: не вчиняйте правопорушення! Це підриває економіку нашої держави і б’є по ваших кишенях. Бо штрафи за виявленими фактами значні!

Ужгород.

Фото автора і прес-служби «Закарпаттяобленерго».