«Ми визначили чотири конкретні напрями, за якими тепер працюватимемо», — сказав Дмитро Кулеба вчора під час чергового брифінгу. Це — оборона та безпека, енергетика (в тому числі розвиток відновлювальної та водневої енергетики), технологічна та екологічна трансформація України, зміцнення демократії та верховенства права у нашій державі.

Очільник МЗС повідомив, що йому та американському колезі Ентоні Блінкену доручили провести засідання Комісії стратегічного партнерства та підготувати нову Хартію стратегічного партнерства України та США (першу було ухвалено 2008 року). Українська частина комісії цього тижня вже провела перше засідання.

Коментуючи хвилю арештів кримських татар у Криму, міністр наголосив, що це «помста Росії за успішне проведення саміту «Кримської платформи». «Проваливши свою кампанію із запобігання проведенню саміту, Росія вдалася до того, що вміє найкраще робити — до репресій», — заявив міністр і закликав російську сторону не бути дріб’язковою. «Якщо ви не можете зупинити Україну у деокупації півострова — припиніть зриватися на простих людях», — сказав він.

Відповідаючи на запитання журналістів, Дмитро Кулеба повідомив, що Україна готова до проведення зустрічі глав МЗС у «нормандському форматі». «Підготовка зустрічі триває, наші французькі та німецькі колеги намагаються узгодити прийнятну для всіх дату. Я дуже сподіваюся, що Сергій Лавров підтвердить участь, нам є про що поговорити».

Також Дмитро Кулеба поінформував під час брифінгу, що МЗС продовжує працювати над евакуацією громадян України з Афганістану. Нині про бажання виїхати з країни заявили 159 осіб. «Наші посольства в Таджикистані, Пакистані, Ірані спільно з посольствами дружніх країн роблять все для того, щоб організувати чергові евакуаційні рейси», — сказав міністр, зауваживши, що люди, які звернулися з проханням про евакуацію, не належать до груп ризику.

Міністр також повідомив, що завдяки успішним переговорам, в Єгипті, країні, яку відвідує багато наших туристів, з 1 вересня відкрито доступ до «гарячої лінії» допомоги та туристичного супроводу українською мовою. Наші співвітчизники можуть звернутися за номером 19654, щоб отримати необхідну консультацію.

Окрім того, Дмитро Кулеба поінформував, що з 9 вересня громадян України додано до категорій осіб, яким дозволено в’їжджати на територію Польщі в тому числі і з туристичною метою. Від обов’язкового карантину звільнено вакцинованих від COVID-19, а також тих, хто перехворів і може це документально підтвердити.

Загалом на початок вересня 133 країни тримають відкритими кордони для громадян України. Водночас, плануючи мандрівку, слід заздалегідь з’ясувати, які саме вимоги до подорожуючих висуває та чи інша країна.